Ταμείο Ανάκαμψης

Το ποσόν των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (1,72 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,85 δισ. δάνεια) αναμένει από στιγμή σε στιγμή η Ελλάδα, μετά από σειρά ελέγχων από τις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση που αποδίδεται στη χώρα μας, μετά την καταβολή της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ του περασμένου Αυγούστου.

Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και το τέλος του χρόνου άλλα 5,06 δισ. ευρώ, σε δάνεια και επιχορηγήσεις. Για τα πρώτα 1,97 δισ. ευρώ, τα οποία στο σύνολό τους θα είναι επιχορηγήσεις, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος Ιουνίου άλλα 25 ορόσημα σαφώς πιο περίπλοκα από τα πρώτα. Η αίτηση για την πληρωμή αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τα χρήματα αναμένεται να έρθουν λίγο πριν από το τέλος του χρόνου. 

Η δεύτερη δόση, που αναμένεται μέσα στο 2022, αφορά 3,09 δισ. ευρώ από τα οποία τα 1,97 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 1,12 δισ. δάνεια. Για να διεκδικήσει αυτήν τη δόση, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει άλλα 44 ορόσημα του προγράμματος, μέχρι και το τέλος του τέταρτου τριμήνου. Αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να εκταμιευτεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr