παρακολουθήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Τη χρησιμοποίηση του λογισμικού κατασκοπείας «Pegasus» και στη χώρα μας από το 2016, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέδειξε έκθεση του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υποκλοπές γίνονταν μέσω της Otenet SA που χρησιμοποιούσαν και στην ΕΥΠ.

Πώς γινόταν οι υποκλοπές 

Κατά το δημοσίευμα, το «Pegasus», όπως και άλλα παρεμφερή λογισμικά που φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί κυρίως στο Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα παγίδευσης μέσω αποστολής ειδικών «ελκυστικών» SMS στο κινητό τηλέφωνο του στόχου.

Στο SMS, το υποψήφιο «θύμα», καλείται, έπειτα από παραίνεση άγνωστου αποστολέα, να ανοίξει έναν σύνδεσμο, ο οποίος οδηγεί σε διαδικτυακό τόπο που παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες ή άλλα δημοφιλή σάιτ.

Αν ο ανυποψίαστος παραλήπτης του μηνύματος κλικάρει τον σύνδεσμο, τότε ενεργοποιείται ο παράνομο λογισμικό, όπως το «Predator» και αρχίζει να υφαρπάζει και να καταγράφει αρχεία από τη συσκευή του κατόχου, ενώ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει την κάμερα ή και να «ξεκλειδώσει» κωδικούς.

Οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το «Pegasus» πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 «κόμβων»-διαχειριστών.

Ο “Κότσυφας”

Οσον αφορά τη χώρα μας, οι παρακολουθήσεις-υποκλοπές πραγματοποιούνταν μέσω του προαναφερόμενου διαχειριστή «Κότσυφα», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για υφαρπαγές δεδομένων από κινητά σε χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, η Λιβύη, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Υεμένη, η Αίγυπτος, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κ.λπ.

Η έκθεση του καναδικού εργαστηρίου σημειώνει ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά των ελληνικών στόχων έγιναν μέσω του δικτύου της Otenet SA που ήταν πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας την περίοδο 1996-2009 και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ιστότοπος Wikileaks είχε αποκαλύψει, τον Μάιο του 2018, απόπειρα προμήθειας παρόμοιου – ιταλικού – συστήματος από υπάλληλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Οtenet.

Πώς πολιορκούσαν ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, οι αντιπρόσωποι του «Pegasus» (σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, παρών σε αυτές τις συνεννοήσεις ήταν και ‘Ελληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς) πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. για την πώληση αυτού του συστήματος.

Αν το deal είχε επιτευχθεί, θα παρείχε τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από τις διαδικτυακές πλατφόρμες Viber, Whatsap, Signal κ.ο.κ., όπου δεν μπορούν να παρακολουθηθούν τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων των μυστικών υπηρεσιών και των Αρχών Ασφαλείας που παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω του δικτύου 4G κ.λπ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές στελεχών του τότε κυβερνητικού μηχανισμού που επικαλούνται «Τα Νέα», «είχε γίνει συζήτηση, την περίοδο 2018-2019, για απόκτηση του και του «Pegasus» στο πλαίσιο της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Όμως, δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ασαφών προδιαγραφών και κόστους».

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τεχνικοί σημείωναν ότι «από την έκθεση του καναδικού εργαστηρίου δεν μπορεί να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση χρήσης του «Pegasus» στη χώρα μας ή αν το δίκτυο της Otenet χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πλαστών links, ώστε να παγιδευτούν οι στόχοι, ή αφορά τις διευθύνσεις των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογιστές.

Τί λέει ο Γ. Βαρουφάκης 

Καθότι από την περαιτέρω διερεύνηση διαπιστώνεται ότι ο κωδικός ASN 6799 που καταγράφεται στην έκθεση του καναδικού εργαστηρίου αποτελεί μια οικογένεια διευθύνσεων της Otenet που περιλαμβάνει 6.883 sites και χρήση αντίστοιχων διευθύνσεων-κωδικών 1.952.256 υπολογιστών».

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενείται και δήλωση του γραμματέα του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι έχει «έντονες ενδείξεις» ότι επί υπουργίας του τον άκουγαν και Γερμανοί υπάλληλοι.

«Όσο ήμουν υπουργός, οι αμερικανικές αρχές δεν έκρυψαν ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνό μου, το είπαν μάλιστα στον καθηγητή και συνεργάτη μου, Τζεφ Σακς όταν του τηλεφώνησαν μετά από μεταξύ μας συνομιλία και τον ρώτησαν “Πιστεύετε ότι αυτά που μόλις σας είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τα εννοεί;”.

Μάλιστα μετά την αποχώρησή μου από την κυβέρνηση, έχω αποδείξεις από ισπανικά δικαστήρια ότι οι ίδιες αμερικανικές υπηρεσίες όχι μόνο παρακολουθούσαν το κινητό μου, αλλά τηρούσαν και αρχείο φωτογραφιών και βίντεο από συναντήσεις μου έως τουλάχιστον και το 2020, λόγω της σχέσης μου με τον Τζούλιαν Ασάνζ. Παράλληλα, έχω έντονες ενδείξεις ότι επί υπουργίας μου με άκουγαν και Γερμανοί υπάλληλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ανακοίνωση της ΝΔ

Ερωτήματα προς ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την έκθεση του Citizen Lab για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, θέτει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, διερωτώμενη εάν ο κ Τσίπρας γνώριζε και είχε ενημερωθεί από κ. Ρουμπάτη για την έκθεση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.:

«”Τα Νέα” σήμερα αποκαλύπτουν έκθεση του Citizen Lab στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό για το οποίο γίνεται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει εντοπιστεί σε σειρά χωρών. Και είναι η περίοδος για την οποία έχουν υπάρξει δημόσιες αναφορές για παρακολούθηση του σημερινού Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά τη σημερινή αποκάλυψη, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:

  • Ο κ. Τσίπρας γνώριζε για το Pegasus και για την λειτουργία του στην Ελλάδα;
  • Είχε ενημερωθεί από τον κ. Ρουμπάτη για αυτή την έκθεση του Citizel Lab; Αν είχε ενημερωθεί, σε ποιες ενέργειες προέβη;
  • Η ΑΔΑΕ έκανε ελέγχους και αν ναι, κατέληξαν κάπου;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr