ασφαλιστικά ταμεία

Στα 38,77 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με το χρέος να εκτοξεύεται κατά 771,79 εκατ. ευρώ σε μόλις ένα τρίμηνο.

Τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021) αποκαλύπτουν το βαρύ πλήγμα της υγειονομικής κρίσης στην εγχώρια οικονομία, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο «ξεπάγωσαν» οι εισφορές της πρώτης καραντίνας, ασκώντας δραματική πίεση σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ραγδαία αύξηση των οφειλών 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 οι οφειλές διαμορφώθηκαν σε 38,777 δισ. ευρώ (τρέχον υπόλοιπο), αυξημένες κατά 771,791 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.

Να σημειωθεί ότι το τρέχον υπόλοιπο μεταβάλλεται καθημερινά λόγω νέων εντάξεων οφειλετών, οι οποίοι εντάσσονται για πρώτη φορά στο ΚΕΑΟ, διαβίβασης νέων οφειλών και προστίμων για τους ήδη ενταγμένους οφειλέτες, πληρωμών δόσεων ρύθμισης, αλλά και διαγραφών, μειώσεων, συμψηφισμών οφειλών και εκπτώσεων προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων.

Η νέα αύξηση κατά 771,791 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά 387,748 εκατ. ευρώ στις κύριες οφειλές και κατά 384,042 εκατ. ευρώ στα πρόσθετα τέλη.

Χαμηλές πτήσεις εσόδων

Στον αντίποδα, χαμηλές πτήσεις καταγράφουν τα έσοδα του ΚΕΑΟ. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα έσοδα κινούνταν πέριξ του 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ, φέτος στο εννεάμηνο έχουν εισπραχθεί μόλις 690,166 εκατ. ευρώ. Το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ 239,410 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 7,52 δισ. ευρώ.

Ο στόχος του 2021 είναι να εισπραχθεί συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, όμως φαντάζει δύσκολος να επιτευχθεί.

Μέσα σε ένα τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) αυξήθηκαν κατά 771,79 εκατ. ευρώ.

Οπως φαίνεται άλλωστε από τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε χθες, για ένα ακόμη τρίμηνο η πανδημία και τα μέτρα του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είχαν ως αποτέλεσμα τη χαλαρότερη αντιμετώπιση των εισπρακτικών διαδικασιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους εστάλησαν μόλις 744 ατομικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, όταν από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ ατομικό «ραβασάκι» έχουν λάβει 1.456.990 οφειλέτες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr