φυσικό αέριο

Σημαντική άνοδο καταγράφει η τιμή φυσικού αερίου που κινείται στα 282 ευρώ με άνοδο 15%. H άνοδος έρχεται ως συνέχεια των ανησυχιών πως η Ρωσία θα μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Προετοιμασία για δύσκολο χειμώνα 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πως η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα και η Γερμανία θα έρθει αντιμέτωπη με μείωση της ροής του φυσικού αερίου. Παράλληλα, η μετοχή της Uniper σημειώνει πτώση άνω του 7%.

Η Γερμανία έχει μία καλή πιθανότητα να περάσει τον επικείμενο χειμώνα χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει περισσότερο τη ροή του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

“Έχουμε ακόμη έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας. Πρέπει να περιμένουμε ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) θα μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο,” δήλωσε ο Χάμπεκ στην κρατική γερμανική τηλεόραση ARD από τον Καναδά, όπου και πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο εναλλακτικός διάδρομος που προσφέρει η Ουκρανία 

Υπενθυμίζεται πως εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, ενόψει της νέας τριήμερης διακοπής από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, του αγωγού Nord Stream 1 που ανακοίνωσε η Gazprom, με το αιτιολογικό των εργασιών συντήρησης, προσφέρει η Ουκρανία.

Λόγω των υποτιθέμενων απαραίτητων επισκευών, η ρωσική εταιρεία είχε ήδη περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για αρκετό καιρό.

«Οι δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και η διαδρομή μέσω της Πολωνίας είναι υπεραρκετές για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες».

Αυτό ανακοίνωσε ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr