Εκτίναξη του πληθωρισμού ανακοινώνει σήμερα η ευρωζώνη

Εκτίναξη του πληθωρισμού ανακοινώνει σήμερα η ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις χώρες του σκληρού πυρήνα του ευρώ θα κυμαίνεται σε ποσοστό γύρω στο 4,5%.

Ρεκόρ 29 εών “χτύπησε” ο πληθωρισμός στην Γερμανία

Ήδη όπως ανακοινώθηκε χθες στη Γερμανία ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, το Νοέμβριο έφθασε το 5,2%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του τα τελευταία 29 χρόνια. Η αύξηση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και στα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πληθωρισμό ρεκόρ για την τελευταία 30κονταετία ανακοίνωσε και η Ισπανία με το δείκτη να φθάνει στο 5,6% ενώ στο Βέλγιο σημειώθηκε αντίστοιχη επίδοση.

Η εξέλιξη αυτή, κυρίως στη Γερμανία, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για αλλαγή πολιτικής. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό στο αμέσως προσεχές διάστημα καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Αποκλιμάκωση των τιμών το 2022

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και των εκ των υποψηφίων να αναλάβουν την ηγεσία της Bundesbank, δήλωσε χθες ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια. Οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος.

«Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, πρόσθεσε η κ. Σνάμπελ, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν. Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό».

“Στοπ” στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος της ΕΚΤ Pablo Hernandez de Cos μιλώντας σε οικονομικό forum στη Μαδρίτη απέκλεισε την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος και ίσως και το 2023 καθώς οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν. Όπως ανέφερε ο Ισπανός τραπεζίτης από τις αναλύσεις “μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι είναι απίθανο να γίνουμε μάρτυρες αύξησης των επιτοκίων στο επόμενο έτος ή ακόμη και κάποια στιγμή μετά, καθώς οι πληροφορίες και η ανάλυση που έχουμε στη διάθεση μας, υποδηλώνουν ότι οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων, φαίνεται απίθανο να εκπληρωθούν εντός αυτού του χρονικού πλαισίου”.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιδράσει θετικά και στην ελληνική οικονομία, αφού οι άνοδος των τιμών τους τελευταίους μήνες οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση των διεθνών τιμών στην ενέργεια και τις μεταφορές. Πάντως και στη χώρα μας ο πληθωρισμός το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθεί ανοδικά. Ταυτόχρονα η μη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ διευκολύνει σημαντικά την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Μάλιστα οι συνθήκες θα είναι σημαντικά καλύτερες τα επόμενα χρόνια αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού με τη νέα τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Δεν έχω αμφιβολία ότι μια συμφωνία επί των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να βρεθεί”, ανέφερε ο κ. Λεμέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr