Εκτός ελέγχου η Αγκυρα μετά την ελληνο-γαλλική συμφωνία

Στα άκρα οδηγεί τις σχέσεις με την Αθήνα, αλλά και με το Παρίσι, η Άγκυρα, μετά πλέον και την κύρωση της στρατηγικής ελληνο-γαλλικής συμφωνίας από την Βουλή – μιας συμφωνίας, που το σύστημα Ερντογάν εκλαμβάνει ως «επιθετική ενέργεια» κατά της Αγκυρας.

Όλα τα μηνύματα από την Τουρκία δείχνουν ότι η συμφωνία έχει προκαλέσει κύμα οργής στην κυβέρνηση Ερντογάν, και οι πληροφοορίες από έλληνες ανταποκριτές προϊδεάζουν για σκληρές αντιδράσεις μέσα στις επόμενες μέρες με αποδέκτη όχι μόνον την Αθήνα αλλά και το Παρίσι.

Η Τουρκία έστειλε φρεγάτες στην Κύπρο

Ηδη χθες, η Αγκυρα κλιμάκωσε την ένταση στην Κύπρο ανανεώνοντας την Navtex στην θαλάσσια ζώνη που έχει προγραμματίσει έρευνες το Nautical Geo και στέλνοντας στην περιοχή τουρκικές φρεγάτες.

Η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή τρία πολεμικά πλοία με το πρόσχημα άσκησης, επιτείνοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της κατάστασης τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά.

Η επιστολή – πρόκληση στον ΟΗΕ

Το δεύτερο βήμα κλιμάκωσης από την πλευρά Ερντογάν ήταν η αποστολή της προκλητικής επιστολής στον ΟΗΕ με την αμφισβήτηση της… ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Η επιστολή εστάλη μόλις δύο ημέρες μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία καλεί για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» που υπάρχουν σε σειρά συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Οι κινήσεις αυτές θέτουν σε συναγερμό τόσο την ελληνική διπλωματία, όσο και τους επιχειρησιακούς επιτελείς καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνονται και οι τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Μετωπική σύγκρουση με τον Μακρόν

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα ανοίγει νέο μέτωπο και με τον Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή δηλώσεις του γάλλου προέδρου για το Οθωμανικό παρελθόν της Αλγερίας.

Πριν από λίγες ημέρες ο Μακρόν δήλωσε ότι  «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, παραπέμποντας στην οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830.

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα φαινόμενο που αξίζει να παρακολουθήσετε… Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό είναι το ερώτημα», δήλωσε ο Μακρόν.

«Υπήρχαν προηγούμενοι αποικισμοί. Με γοητεύει η ικανότητα της Τουρκίας να κάνει τους ανθρώπους να ξεχάσουν εντελώς τον ρόλο που έπαιξε στην Αλγερία και την κυριαρχία που άσκησε, και να εξηγεί ότι είμαστε οι μόνοι αποικιοκράτες. Είναι υπέροχο. Οι Αλγερινοί το πιστεύουν», ανέφερε.

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν είναι λαϊκιστής

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταλόγισε «λαϊκίστικες» προσεγγίσεις στον γάλλο πρόεδρο.

«Σε τέτοιες συζητήσεις είναι λανθασμένη η προσπάθεια της Γαλλίας γιατί έχει αποικιοκρατικό παρελθόν, και κάνει φτηνές προσεγγίσεις λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Να μας τα λέει κατά πρόσωπο , όχι πίσω από την πλάτη μας – όπως κάνει ο πρόεδρος μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr