Λονδίνο πανδημία

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Βρετανία, με το Λονδίνο να βρίσκεται στο επίκεντρο ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και κινδύνου ασφυξίας στα νοσοκομεία.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου κήρυξε κατάσταση «μείζονος συμβάντος» στην βρετανική πρωτεύουσα, δήλωσε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία ένας στου 30 κατοίκους της πόλης έχει κορονοϊό και προειδοποίησε ότι ασκείται τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας NHS, που απειλείται με κατάρρευση.

Σύμφωνα με την Daily Mail τα κρούσματα πλέον είναι πάνω από 1.000 ανά 100.000 άτομα ενώ καταγράφεται αύξηση 27% από τις 30 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου στους ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία.

Σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει αυξηθεί κατά 35% και σήμερα φθάνει στους 7.034 ασθενείς.  Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 42% σε μία εβδομάδα και από τους 640 έχει φθάσει στους  908.

Σαντίκ Καν: Εκτός ελέγχου η διασπορά του ιού στο Λονδίνο

«Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι κρίσιμη με τη διασπορά του ιού εκτός ελέγχου. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι θα ξεμείνουμε από κλίνες για ασθενείς τις επόμενες δύο εβδομάδες αν δεν επιβραδυνθεί δραστικά η εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Σαντίκ Καν.

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο δήμαρχος του Λονδίνου ζητά οικονομική στήριξη των Λονδρέζων, κλείσιμο των χώρων λατρείας και εντολή χρήσης μάσκας σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους.

Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε σήμερα πως φορείς του ιού την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου ήταν ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας, με βάση τους τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται σε 1.122.000 ενεργούς φορείς του κορονοϊού.

Πηγή: economico.gr