Στην τακτική της αύξησης της έντασης κατέφυγε εκ νέου ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά την απάντηση που δέχθηκε στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

«Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας προχώρησε σε νέες απειλητικές δηλώσεις κατά της χώρας μας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ίση με εμάς. Οι Έλληνες θα λογοδοτήσουν. […] Δεν θα σταματήσουν το σχέδιό μας να χτίσουμε μια ισχυρή Τουρκία».

Σε παραληρηματικού ύφους δηλώσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε με θράσος και ακραία επιθετική ρητορική ότι «ενώ καταβάλλουμε ειλικρινείς προσπάθειες για να τερματίσουμε τις εντάσεις, παρακολουθούμε τις προκλητικές πολιτικές της Ελλάδας που μυρίζουν προβοκάτσια. Η Ελλάδα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ίση με μας στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά».

«Ξένες δυνάμεις»

Παράλληλά, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «ξένες δυνάμεις που στρέφουν τους Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας» για να αποτρέψουν «το μεγάλο και ισχυρό πρόγραμμα της Τουρκίας», προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς όσο και από αυτούς που χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό».

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «οι Έλληνες κυβερνώντες που κατατρόπωσαν τη χώρα τους πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά λόγω των φαύλων πολιτικών τους υπολογισμών, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό». Και, φυσικά, έκανε ξανά λόγο για «σφαγή» στην Τριπολιτσά, λέγοντας ότι «αυτοί που γιόρτασαν τη σφαγή της Τριπολιτσάς, δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμα».

Εξηγήσεις για τα τανκς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και του ζητήθηκε «να βάλει τέλος η Ελλάδα στις παραβιάσεις της στα νησιά», αναφορά στα αμερικανικά τανκς που τουρκικό drone φωτογράφησε να αποβιβάζονται στη Σάμο και τη Λέσβο, ως αντάλλαγμα για τα ελληνικά θωρακισμένα που εστάλησαν στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, απαντώντας στο διάβημα, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Δεν απειλεί η Ελλάδα με πόλεμο

Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ προστίθεται ότι ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, ενώ τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι «η Ελλάδα στέλνει τεθωρακισμένα οχήματα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου αγνοώντας το διεθνές δίκαιο»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr