Τουρκία ΝΑΤΟ

Εκτός ορίων είναι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, η οποία κλιμακώνει καθημερινά σε ακραίο επίπεδο την ένταση. Σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου Άμυνας της γείτονος, μεταδίδουν ότι η Τουρκία θα στείλει στο ΝΑΤΟ το θέμα με το «κλείδωμα» των F-16 από τους ελληνικούς S-300.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων «λόκαρε» τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία πετούσαν σε υψόμετρο 10.000 ποδιών δυτικά της Ρόδου.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το «κλείδωμα» αποτυπώνεται στις εικόνες ραντάρ των μαχητικών, οι οποίες θα αποσταλούν στο NATO, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας.

NEW: Turkey will soon send the radar logs that show Greek S-300 locked on Turkish F-16s on August 23 during a flight mission over international airspace to NATO and allies, Turkish defence ministry sources say

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) August 31, 2022

Τί επιδιώκει ο Ερντογάν 

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να αποδώσει στην Ελλάδα την εικόνα του επιθετικού γείτονα και του κακού συμμάχου.

Η Άγκυρα μάλιστα ισχυρίζεται αναληθώς ότι τα τουρκικά αεροσκάφη «παρενοχλούνται» είτε από ελληνικά μαχητικά είτε εγκλωβίζονται από τα ρωσικής προελεύσεως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 που βρίσκονται εγκατεστημένα στην Κρήτη.

Τα ΜΜΕ στην Τουρκία από το πρωί της Δευτέρας μεταδίδουν διαρκώς πληροφορίες ότι τουρκικά μαχητικά στις 23 Αυγούστου πετώντας δυτικά της Ρόδου σε διεθνή εναέριο χώρο και σε ύψος 10.000 ποδών «εγκλωβίστηκαν» από τα ραντάρ των S-300, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «εχθρική».

Μάλιστα η τουρκική πλευρά, μέσω ρεπορτάζ που μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ειδησεογραφικά δίκτυα, υποστηρίζει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων.

Οι ακραία προκλητικοί χαρακτηρισμοί Ερντογάν για τους Έλληνες 

Και όλα αυτά, με  φόντο τις τελευταίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέρθηκε στο περιστατικό και χαρακτήρισε τους Έλληνες «ποταπούς» και καταφέρθηκε και κατά «κάποιων» συμμάχων, επικρίνοντας «τις εχθρικές συμπεριφορές εναντίον της Τουρκίας και την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές» (σσ εννοώντας την δήθεν «ανοχή» που επιδεικνύουν στην «χρήση» των S-300 από την Ελλάδα)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr