Η Ρωσία έχει διπλασιάσει τον στόχο της για τις αμυντικές δαπάνες του 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που συνιστά το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών, όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο που μελέτησε το Reuters, καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα οικονομικά της Μόσχας.

Τα στοιχεία βάσει του εγγράφου, ρίχνουν φως στις δαπάνες της Ρωσίας για τον πόλεμο σε μια εποχή που δεν δημοσιεύονται πλέον στοιχεία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού ανά τομέα.

Συγκεκριμένα δείχνουν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ρωσία δαπάνησε 12%, ή 600 δισεκατομμύρια ρούβλια περισσότερα για την άμυνα από τα 4,98 τρισεκατομμύρια ρούβλια (54 δισεκατομμύρια δολάρια) που είχε αρχικά θέσει ως στόχο για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ανήλθαν σε 5,59 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το 37,3% του συνόλου των 14,97 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών που δαπανήθηκαν κατά την περίοδο αυτή, σύμφωνα με το έγγραφο. Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρωσίας προβλέπει ότι το 17,1% των συνολικών κονδυλίων δαπανάται για την «Εθνική Άμυνα».

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα να σχολιάσουν τα εν λόγω στοιχεία.

Οι αυξανόμενες πολεμικές δαπάνες στηρίζουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος με μια υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή, αλλά έχουν ήδη ωθήσει τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που επιδεινώνεται από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr