Εταιρικός φόρος

Η συμφωνία στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Λονδίνο για την επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% έχει δυναμική να μεταβάλλει την παγκόσμια… φορολογική τάξη πραγμάτων – να βάλει, πρωτίστως, τέλος στην νόμιμη φοροαποφυγή των πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Amazon, η Apple ή η Google (Alphabet). Σε ποιον βαθμό όμως αυτό μπορεί να αφορά, και ακόμη περισσότερο να ωφελεί, την Ελλάδα;

Κι όμως, το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) θεωρεί ότι η χώρα μας μπορεί να είναι από τις μεγάλες κερδισμένες της συμφωνίας, εάν και εφόσον αυτή προχωρήσει και κυρωθεί και σε επίπεδο κορυφής στην G20.

Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας επεσήμανε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τα οφέλη που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την επιβολή του ελάχιστου, παγκόσμιου εταιρικού φόρου.

«Μέχρι τώρα», όπως εξήγησε, «σε κάποιες χώρες ο συντελεστής φορολόγησης επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλός, με αποτέλεσμα πολυεθνικές εταιρείες, ακόμη και ιδιώτες, να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς “παραδείσους”».

Γιατί η συμφωνία ωφελεί την Ελλάδα

«Αυτό σημαίνει ότι η χώρα στην οποία είναι εγκαταστημένη η πολυεθνική, δεν θα έχει τα έσοδα από τη δραστηριότητα της συγκεκριμένης επιχείρησης» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Αντιθέτως, για παράδειγμα η Ιρλανδία και η Κύπρος, έχουν φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 12,5%, κάτι το οποίο θα αλλάξει μετά την ιστορική συμφωνία των G7.

“Θα παίζουν όλοι με τους ίδιους όρους”

«Το λογικό είναι μια επιχείρηση να μεταφέρει τα κέρδη που έχει στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο. Με τον συντονισμό που αποφασίστηκε, όμως, αυτό θα σταματήσει. Δεν θα έχει περισσότερα κίνητρα η Ιρλανδία ή η Κύπρος σε σχέση με την Ελλάδα. Θα “παίζουν” όλοι με τους ίδιους όρους» επεσήμανε ο κ. Λιαργκόβας.

Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα μόνο όφελος θα έχει απ’ αυτή την εξέλιξη, καθώς οι επιχειρήσεις θα μένουν εδώ, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα. «Εμείς κέρδος έχουμε απ’ αυτή την υπόθεση, γιατί θα φορολογούνται εδώ οι επιχειρήσεις. Θα μένουν εδώ οι επιχειρήσεις, επομένως θα αυξάνονται τα έσοδα».

Λιγότερη φοροαπαλλαγή – λιγότερη φοροαποφυγή

«Είναι πιο δίκαιο να υπάρχει ένας ελάχιστος φόρος σε όλες τις χώρες» συνέχισε ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν συζητάει για υπερβολικά ασφυκτικούς και πολύ υψηλούς συντελεστές. «Το 15% είναι ένας λογικός συντελεστής. Τα οφέλη θα είναι λιγότερη φοροαπαλλαγή και λιγότερη φοροαποφυγή» κατέληξε.

Οι επτά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη κατέληξαν το Σαββατοκύριακο στην ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό του «φορολογικού ανταγωνισμού», κατά τον οποίο οι χώρες επιβάλλουν πολύ χαμηλούς φόρους για να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις.

Αυτό πλέον θα αλλάξει, καθώς καμία χώρα δεν επιτρέπεται να διαθέτει εταιρικό φόρο κάτω του 15%. Σε πρώτη φάση, η απόφαση θα εφαρμοστεί στις χώρες της Ε.Ε. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ και των G20, και τέλος στους λεγόμενους φορολογικούς «παραδείσους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr