Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της τιμής στο ελαιόλαδο, με τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο ακόμα και για τιμή πώλησης 15 ευρώ το λίτρο.

Το πρώτο συμβόλαιο της σεζόν «κλείστηκε» στα 9,25 ευρώ ανά κιλό στον πρώτο διαγωνισμό της σεζόν από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία, δίνοντας το στίγμα για το πώς θα κινηθεί η νέα ελαιοκομική περίοδο.

Αν και στην αγορά η συγκεκριμένη τιμή, δεδομένων των συνθηκών, κρίνεται ως ικανοποιητική, κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια στο πού θα… κάτσει η μπίλια στις τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι δε, πως η παραγωγή ελαιόλαδου είναι μειωμένη στην Ελλάδα στο 75%, απόρροια τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο δε και των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Ωστόσο, πρακτικά σημαίνει, πως το 9,25 που έκλεισε η πρώτη τιμή, σημαίνει πως στα ράφια οι καταναλωτές θα βρίσκουν το ελαιόλαδο στα 12 και 13 ευρώ!

Ήδη το ελαιόλαδο εκτιμάται στα 14,91 λεπτά το λίτρο, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 15 ευρώ. Σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς η εκτόξευση της τιμής οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή και τα λιγοστά αποθέματα από πέρυσι.

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία καλή παραγωγή, τα μέχρι τώρα στοιχεία λένε ότι θα ειναι μειωμένη η παραγωγή τόσο, που θα εκτοξεύσει τις τιμές στο ράφι», αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί.

«Αν δεν βάλουμε το λάδι στις δεξαμενές, αν δεν ξέρουμε ποια είναι η ποσότητα που έχουμε στις αποθήκες μας, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού θα διαμορφωθεί η τιμή».

Ένα λίτρο ελαιόλαδο πέρυσι πωλείτο στα 5,30 ευρώ, ενώ φέτος η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 9,27 ευρώ. Τα στοιχεία είναι αρκετά απογοητευτικά με την παραγωγή της νέας ελαιοκομικής περιόδου να είναι 160.00 τόνοι, μειωμένη δηλαδή κατά 50%.

Τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα η Ελλάδα στον κόσμο

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».

Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr