Η προμήθεια της Ελλάδας φρεγατών από τη Γαλλία φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίησή της καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται στο Παρίσι και αναμένεται να συζητήσουν και για αυτό το θέμα.

Η συμφωνία Παρισιού-Αθήνας

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την πρόσκτηση νέων φρεγατών και κορβετών για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Την Τρίτη το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει λόγο για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στην περιοχή και τονίζει ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».

Οι φοβερές Belharra

Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belharra και κορβετών τύπου Gowind. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη συμφωνία απαντώντας σε σχετική ερώτηση με τη φράση «κάντε λίγη υπομονή».

Εδώ, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να συνομιλεί για το ίδιο θέμα με τις ΗΠΑ, καθώς η Lockheed Martin έχει κάνει προσφορά για τα σκάφη τύπου Littoral Combat Ship (LCS). Μάλιστα, σε ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζονται και σχετικές διαφημίσεις της εταιρείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr