Στυλιανίδης Ισραήλ

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, βρέθηκε στο Ισραήλ, όπου είχε χθες  σειρά επαφών με στόχο την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Το πρώτο μνημόνιο για την Πολιτική Προστασία 

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Αlon Schuster, με τον οποίο υπέγραψαν το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Στη συνάντηση έλαβε επίσης μέρος και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (National Emergency Management Authority – NEMA), Yoram Laredo.

Με το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους έναντι καταστροφών, ιδίως στα πεδία σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης.

Επιπλέον, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των δυνατοτήτων απόκρισής τους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, μέσω παροχής αμοιβαίας συνδρομής και στενότερης συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ευρύτερη συνεργασία σε θέματα φυσικών καταστροφών 

«Στόχος μας, μετά από αυτή την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, είναι να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα φυσικών καταστροφών […]

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η περιφερειακή συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στο RescEU.

Γιατί η χώρα μας αποτελεί από φέτος κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU για την περιοχή μας, με ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα προ-τοποθέτησης Ευρωπαίων Πυροσβεστών για παροχή συνδρομής προς τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Αλλά και με ένα επιπλέον ελικόπτερο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ενίσχυση της δασοπροστασίας στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή […]», δηλώσε από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης.

Κοινές ασκήσεις των δύο χωρών 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε, επίσης, με τον Ισραηλινό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, Omer Bar-Lev, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών, κυρίως όσον αφορά στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων, καθώς και την από κοινού αξιολόγηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση (τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, διαδικασιών εναέριων περιπολιών, χρήσης επιβραδυντικού υγρού κ.α).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr