15 κράτη-μέλη της ΕΕ (μεταξύ αυτών η Ελλάδα) ασκούν έντονες και συντεταγμένες πιέσεις στην Κομισιόν και ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα 15 κράτη-μέλη ζητούν συγκεκριμένα από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία και όχι κάποια άλλη μορφή πρότασης πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, αλλιώς εμμένουν στο να μπλοκάρουν τον κανονισμό αλληλεγγύης

Η Αθήνα πρωτοστατεί σε αυτή την κίνηση και ήταν από τις πρώτες χώρες που δήλωσε έτοιμη να μπλοκάρει τον κανονισμό για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο TTF πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 Νοεμβρίου.

Ποιοί αντιτίθενται στην πρόταση των “15”

Στην πρόταση αντιτίθεται ένα μικρό αλλά ισχυρό στρατόπεδο, με επικεφαλής τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης, η οποία υποστηρίζει ότι το ανώτατο όριο ενέχει τον κίνδυνο να αποθαρρυνθούν οι προμηθευτές, αλλά και να αδυνατίσουν τα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Η διαφωνία αποδυναμώνει την ικανότητα της ΕΕ να αντιδράσει σε μια οξεία ενεργειακή κρίση, που συνδέεται με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον πληθωρισμό ρεκόρ, ενόψει μάλιστα μιας νέας ύφεσης και ενώ δεν έχει έρθει ακόμη η πλήρης ανάκαμψη από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι σε τεχνικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η Κομισιόν υποστήριξε ότι το πλαφόν αποτελεί δυσεφάρμοστη λύση. Ως αντιπρόταση φέρεται να παρουσίασε ένα σχέδιο δανεισμού μέσω του οποίου τα κράτη – μέλη θα μπορούσαν να παίρνουν δάνεια για να αντιμετωπίσουν το κόστος των αυξανόμενων τιμών – λύση, η οποία θα αύξανε το δημόσιο χρέος.

Κόντρα Σαρλ Μισέλ – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στον απόηχο της συνάντησης της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε αποστείλει αυστηρή επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από την Κομισιόν να εισακούσει τις εκκλήσεις των κρατών – μελών για μία νομοθετική πρόταση που θα αφορά το πλαφόν με βάση τις κατευθυντήριες που δόθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοθετική πρόταση πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου.

«Η Επιτροπή θα καταθέσει εγκαίρως ένα λεπτομερές σχέδιο πρότασης για έναν διορθωτικό μηχανισμό («προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»), το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν τις προϋποθέσεις και διασφαλίσεις που έχουν ζητήσει τα κράτη μέλη, ώστε αυτό να συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου», αναφέρεται σε κοινή επιστολή της τσεχικής προεδρίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το απόγευμα, σε ανάρτησή της, η επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Κάντρι Σίμσον, ανέφερε ότι «θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα το περίγραμμα ενός διορθωτικού μηχανισμού της αγοράς φυσικού αερίου και μια νομοθετική πρόταση αμέσως μετά».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η Επιτροπή δεσμεύεται να παράσχει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τον περιορισμό των υπερβολικών τιμών φυσικού αερίου, σύμφωνα με την πρότασή μας της 18ης Οκτωβρίου και τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής».

Πηγή: economico.gr