Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν μεγάλη αμυντική συμφωνία

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν τη μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική τους συμφωνία, με στόχο να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία αυτή ενέτεινε τον εκνευρισμό και την ανησυχία της Άγκυρας, η οποία δια του προέδρου της Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να επιβεβαιώσει την άποψη του Τελ Αβίβ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Κέντρο εκπαίδευσης, ύψους 1,65 δις δολαρίων

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία και λειτουργεία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, το οποίο θα προσομοιάζει στην αεροπορική ακαδημία του Ισραήλ.

Ο προϋπολογισμός για το κέντρο φθάνει τα 1,65 δισ. δολάρια για περίοδο 22 ετών και η συμφωνία περιλαμβάνει την παροχή 10 εκπαιδευτικών αεροσκάφών Μ-346, την αναβάθμιση από την εταιρεία Elbit Systems των ελληνικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6, καθώς και την παροχή εκπαίδευσης, προσομοιωτών και logistics.

Ενθουσιασμός από τον Γκαντζ

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται μετά από την τετραμερή συνάντηση, την περασμένη Παρασκευή, των ΥΠΕΞ Ελλάς, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΑΕ και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για αυτή.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πρόγραμμα θα αναβαθμίσει τις ικανότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες Ελλάδας και Ισραήλ, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών μας θα εμβαθυνθεί στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της πολιτικής» τόνισε ο Γκαντζ.

Σημειώνεται ότι η επίσημη ανακοίνωση της ελληνο-ισραηλινής συμφωνίας έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να μπει «σφήνα» και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, με το Τελ Αβίβ, πάντως, να τηρεί εξαιρετικά επιφυλακτική στάση έναντι της «επίθεσης γοητείας» της Άγκυρας.

Νεύρα και ανησυχία στην Τουρκία 

Η ανησυχία, ο εκνευρισμός και τα σχόλια με τα οποία αποτυπώνεται στο σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης την ενίσχυση των σχέσεων και των συνεργασιών της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα των τουρκικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Με αφορμή δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για τη μεγάλη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ξανά την είδηση με τίτλους όπως οι δυο «αντίπαλοι» ή οι δύο «εχθροί» της Τουρκίας συνεργάζονται, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Επίσης στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο.

Στο τουρκικό «μικροσκόπιο» βρίσκεται και η ελληνική διπλωματική κινητικότητα στη Λιβύη. Η συνεργασία με την Αίγυπτο και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ δημιουργεί μια επιρροή που «δεν αρέσει» καθόλου στην Άγκυρα.

Η αδιανόητη κατηγορία Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο  Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ πως είναι “εχθρός του ισλάμ”, με αφορμή τα ισραηλινά αντίποινα με αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε για το συμβάν πως “αποτελεί απόδειξη του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους”. Και πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ είναι εχθρός του ισλάμ. Δυστυχώς, το Ισραήλ δεν αλλάζει αυτές τις συνήθειες.

Θέλουμε όλη η ανθρωπότητα να παρακολουθεί στενά την εχθρότητα του Ισραήλ ενάντια στο ισλάμ και να αξιολογήσει την κατάσταση. Σίγουρα, όσο το Ισραήλ διατηρεί αυτή τη στάση, είναι αδύνατο οι διμερείς σχέσεις να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα θέλαμε”.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης δήλωση σχετικά με τις “επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα” σημειώνοντας: “Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της επιθετικής πολιτικής που εφαρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση εις βάρος των Παλαιστινίων”.

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει τους Ισραηλινούς

Mε τη νέα του δημόσια τοποθέτηση, ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις επιφυλάξεις που διατηρεί το Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία.

Όπως είχε γράψει, στις αρχές Απριλίου, η ισραηλινή Jerusalem Post, “το Ισραήλ θα πρέπει να ανησυχεί και να είναι επιφυλακτικό απέναντι στο αφήγημα συμφιλίωσης της Τουρκίας και του προέδρου της, Ερντογάν, ο οποίος έχει μοναδικό στόχο τα τελευταία χρόνια να απομονώσει το Ισραήλ και να εξοπλίσει τους εχθρούς του”.

Πηγή: economico.gr