Η Βουλγαρία ζήτησε από την Ελλάδα να επιτηρεί τον εναέριο χώρο της για το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (Nato Air Policing). Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) της χώρας μας επιτηρεί ήδη τους εναέριους χώρους της  Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, από κοινού με την Ιταλία.

Στις συγκεκριμένες χώρες η ευθύνη χωρίζεται ανά δεκαπενθήμερο (15 ημέρες η Ελλάδα, 15 η Ιταλία) στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής που ακολουθεί το ΝΑΤΟ, δηλαδή να μην έχει την ευθύνη για τον εναέριο χώρο ενός κράτους-μέλους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αποκλειστικά η Αεροπορία μιας χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” (Βασίλης Νέδος), το αίτημα για συνδρομή της ΠΑ στον βουλγαρικό εναέριο χώρο έχει συζητηθεί σε διπλωματικό επίπεδο καθώς και στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) του ΝΑΤΟ. Η Βουλγαρία διαθέτει έναν περιορισμένο στόλο παλαιών μαχητικών τύπου MIG-29A, οι δυνατότητες των οποίων είναι περιορισμένες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διαφαινόμενη διακοπή των σχέσεων σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού έχει οδηγήσει τη Σόφια στην απόφαση να παραγγείλει δύο οκτάδες F-16C/D 70 αμερικανικής κατασκευής. Το πρώτο αεροσκάφος δεν αναμένεται να προσγειωθεί στη Βουλγαρία πριν το 2025.

Με αυτό το δεδομένο και με βάση το γεγονός ότι τα υπάρχοντα MIG-29A της Βουλγαρικής Αεροπορίας έχουν πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες επιτήρησης του εναέριου χώρου, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με βουλγαρική πρωτοβουλία.

Οι συζητήσεις αυτές εκ των πραγμάτων αναζωπυρώνουν και τα σενάρια για την πιθανότητα η Βουλγαρία να παραχωρήσει κάποια από τα μαχητικά που διαθέτει στην Ουκρανία. Αυτές οι συζητήσεις, βέβαια, γίνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Οι επαφές μεταξύ Αθήνας και Σόφιας στον τομέα της επιτήρησης του εναέριου χώρου είναι το τελευταίο επεισόδιο στις αυξανόμενα στενές επαφές που έχουν καλλιεργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα μετά την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου.

Η Βουλγαρία εισάγει LNG μέσω Αλεξανδρούπολης ενώ στους επόμενους μήνες θα φανεί αν είναι πράγματι δυνατή η κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από το Μπουργκάς προς τον Αλεξανδρούπολη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr