Σε εκδήλωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην οποία παρουσιάζεται ένα νέο εργαλείο για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό έδωσε το «παρών» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ότι αποτελεί «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» επισημαίνοντας ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια απέκτησε η Ελλάδα αυτό το «εργαλείο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως είπε, ο ρόλος της συγκεκριμένης τράπεζας θα είναι καθοριστικός και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων «για να δούμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές».

«Καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία»

«Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την πραγματική οικονομία. Έχουμε στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε, διότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ελληνικής οικονομίας. Kαι δεν μπορούμε να φανταζόμαστε ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μετατραπούμε σε μία οικονομία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, όταν οι επιχειρήσεις μας ξεκινάνε από μία μικρή αναφορά και δεν το θεωρώ και απολύτως απαραίτητο. Θέλω να το τονίσω αυτό. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να είναι πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορεί να χτυπήσουν κάποιο πλαφόν μεγέθους και να είναι απολύτως βιώσιμες και κερδοφόρες, χωρίς να έχουν την ανάγκη να επεκταθούν περισσότερο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αλλά αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Η χρηματοδότηση αυτής της επιχειρηματικότητας η οποία δεν έχει πρόσβαση σε δανεισμό, για αυτό και θέλουμε και περισσότερο ανταγωνισμό και περισσότερα εργαλεία, πάντα με έλεγχο και πάντα με αυστηρούς κανόνες εποπτείας για να μη δούμε πράγματα τα οποία μπορεί κάποια στιγμή να τα πληρώσουμε στο μέλλον. Αλλά να τελειώσω λέγοντας ότι καταλαβαίνουμε πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Και δεν μπορώ να μην αντισταθώ να κάνω και μία πιο πολιτική παρατήρηση. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που μπορούν να φανταστούν ότι αυτά τα οποία έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα μπορούσαν να τα είχαν κάνει οι προηγούμενοι που μας κυβερνούσαν. Το λέω πολύ απλά, διότι αμφιβάλλω αν θα καταλάβαιναν τα μισά από αυτά τα οποία είπαμε σήμερα, για το πως δουλεύει πραγματικά η οικονομία. Μάλλον θα ήταν κολλημένοι σε ιδεοληψίες και σε λογικές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν» πρόσθεσε «δείχνοντας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία»

«Και για αυτό και αποδίδω τόσο μεγάλη σημασία στο να μπορούμε κατ’ αρχάς, να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία. Ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι δυσκολίες, γιατί υπάρχουν ακόμα μεγάλες δυσκολίες τις οποίες πρέπει να ξεπεράσουμε. Αλλά μόνο αν έχουμε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, που βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους θα έχουμε και καλύτερους μισθούς, που είναι το βασικό ζητούμενο για την επόμενη μέρα, για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα της εισαγόμενης ακρίβειας, αλλά και για να μπορούμε να προσφέρουμε και στους εργαζόμενους μία καλύτερη προοπτική για τη δική τους επαγγελματική διαδρομή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης. Και πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, τολμώ να πω και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση», τόνισε.

Το νέο πρόγραμμα

Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Know your customer», ύψους 2,5 δισ ευρώ, παρουσιάστηκε από την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και τη διοίκηση της ΕΑΤ. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 40.000 επιχειρήσεις, είπε ότι «στόχος είναι να φτάσουμε στις 100.000 επιχειρήσεις». Με βάση όσα ανέφερε ο υπουργός, το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο θα έρθει να δώσει λύση στον γρίφο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες.

Κι αυτό διότι πρόκειται για επιχειρήσεις που ενώ είναι υγιείς, δεν φτάνουν στον τραπεζικό δανεισμό, λόγω χαμηλής εμπορικής σημασίας. Έτσι τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΑΤ με στόχο να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών από 40.000 που είναι σήμερα σε 100.000 μετά την λειτουργία του νέου εργαλείο. Το τελευταίο ουσιαστικά θα αποτελέσει μία ψηφιακή πλατφόρμα κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν την αίτηση τους για δάνειο. Αφού γίνει αυτόματα η επεξεργασία των στοιχείων και της πιστοληπτικής αξιολόγησης απ’ τα δεδομένα της ΕΑΤ θα γνωστοποιούνται τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης κάθε τράπεζας. «Ουσιαστικά θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνει η τράπεζα παίρνοντας από πάνω τους το φόρτο», εξήγησε η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Χατζηπέτρου.

41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η συμβολή της στη χρηματοδότηση, ειδικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ήταν σημαντική :

  • 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα,
  • 8,5 δισ. ευρώ είναι το σύνολο της πιστωτικής επέκτασης από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς τις επιχειρήσεις,
  • 3 στα 4 δάνεια δόθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις έως 10 εργαζόμενους,
  • 7 στα 10 δάνεια δόθηκαν σε επιχειρήσεις της περιφέρειας εκτός Αττικής και 8 στα 10 σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr