Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αναπαριστούν την Ελλάδα λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση και σημαντικά στιγμιότυπα του 1821

Friedrich Stademann – το «Πανόραμα των Αθηνών»

Ο Stademann ήρθε στην Ελλάδα ως γραμματέας και σύμβουλος της αντιβασιλείας. Σχεδίασε την Αθήνα το 1834, που αποτελείται από τη σημερινή Πλάκα και το Ψυρρή. Το υψηλότερο κτίριο που διακρύνεται είναι το ρολόι του Ελγιν. Ένα δώρο του Λόρδου Ελγιν στους Αθηναίους που καταστράφηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Ευγένιος Delacroix – Η έξοδος του Μεσολογγίου

Η Νύχτα που σοκάρει την Ευρώπη. Η ηρωική έξοδος των πολιορκιμένων και των αμάχων στο Μεσολόγγι, ευαισθητοποίησε τους Ευρωπαίους και φούντωσε τον φιλελληνισμό. Ο Delacroix αναπαριστά την Ελλάδα που περπατά στα ερείπια του Μεσολογγίου

Antoine Montfort – Ελληνες Πειρατές

Οι Έλληνες πειρατές έστηναν ευρυματικές ενέδρες στα μεγάλα πλοία των Οθωμανών.

Έδεναν δάδες και κεριά στα κέρατα προβάτων και κατσικιών, ή άναβαν φωτιές σε απόκρημνες ακτές, μετά τη δύση του ηλίου. Οι ανυποψίαστοι καπετάνιοι νόμιζαν ότι έβλεπαν τα φώτα κάποιου λιμανιού και τσάκιζαν τα πλοία τους στα βράχια. Υστερα οι Ελληνες πειρατές λεηλατούσαν τα πλοία. Η σκηνή διαδραματίζεται στη Μάνη ή σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Εδουάρδος Ντόντγουελ- Παρθενώνας 1821

Ο Ντοντγουελ ήταν Ιρλανδός ζωγράφος που ταξίδεψε στην Ελλάδα στις αρχές του 1800. Στο έργο του απεικονίζεται ο Παρθενώνας λίγο πριν την επανάσταση, όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Θεόδωρος Βρυζάκης:Ο θρύλος της Αγίας Λαύρας

Στις 25 Μαρτίου, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τα όπλα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα. Ο θρύλος τον θέλει να υψώνει το λαύαρο της επανάστασης στην Αγία Λαύρα.

Ντονάτο Φραντσέσκο Ντε Βίβο-Ο θάνατος του Λάμπρου Τζαβέλλα

Η δραματική αναπαράσταση του Θανάτου του Λάμπρου Τζαβέλλα στο Σούλι, με τη γυναίκα του, Μόσχω, να προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Το έργο εστιάζει στον ηρωισμό και τη θυσία ανδρών και γυναικών κατά την Ελληνική Εelliπανάσταση. Η σκηνή εκτυλίσσεται στην Κιάφα του Σουλίου όπου ο Λάμπρος τραυματίζεται σοβαρά. Πέθανε λίγα χρόνια αργότερα.

Νικόλαος Γύζης – Το κρυφό σχολειό

Ο σπουδαίος Ελληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης (1842-1901) αναπαριστά τον μύθο του κρυφού σχολειού. Ο πίνακας έγινε γνωστός όταν το 1928, ο Αντώνης Μπενάκης οργάνωσε την πρώτη μεγάλη παρουσίαση του έργου του. Η εκδήλωση αποτέλεσε το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς.

François-Auguste Vinson- Μετά τη σφαγή στη Σαμοθράκη

Τον Σεπτέμβριο του 1821, η Σαμοθράκη καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Σφαγιάσθηκαν περίπου 10.000 άνδρες και αγόρια. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα παζάρια της Κωνσταντινουπόλεως και της Σμύρνης. Τα σπίτια τους κάηκαν. Το έργο εκτίθεται στο Λούβρο

Ιβάν Αϊβαζόφσκι- Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί τον στόλο του Καρα- Αλή στη Χίο. Το γεγονός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά κατορθώματα στην Ελληνική Επανάσταση.

Δείτε επίσης: 200 χρόνια ελεύθερο και ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος : Η επανάσταση του αδύνατου. Ο διαρκής αγώνας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική απελευθέρωση την προκοπή (video)

Πηγή: economico.gr