Ελον Μασκ Twitter

Η συμφωνία – μαμούθ για την εξαγορά του Twitter για 44 δισ. δολ. ανάμεσα στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Έλον Μασκ και τους μετόχους του δημοφιλούς social media έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται από χθες.

Το τεράστιο deal για τον Έλον Μασκ δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την Tesla, οι μετοχές της οποίας έχουν πέσει δημιουργώντας απώλειες που φτάνουν τα 126 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Tesla σημείωσε πτώση πάνω από 12% την Τρίτη, χάνοντας περίπου 126 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, μία ημέρα αφότου ο CEO της εταιρίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έκλεισε τη μεγάλη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται πλέον στα 906 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τη Δευτέρα.

Οι ανησυχίες για την εξαγορά από τον Μασκ 

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης και το Business Insider η πίεση στη μετοχή της Tesla προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Μασκ χρηματοδοτεί την εξαγορά του Twitter.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει λάβει ένα δάνειο ύψους 12,5 δισ. δολαρίων με εγγύηση τις μετοχές του στην Tesla – κατέχει ποσοστό 17% στην εταιρεία EV – και άλλα 13 δισ. δολάρια που δανείστηκε από τη Wall Street.

Ο Μασκ έχει συμφωνήσει να πληρώσει τα υπόλοιπα 21 δισ. δολάρια, αλλά δεν έχει πει πώς θα ξεθάψει τα κεφάλαια, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι μπορεί να πουλήσει σημαντικό μέρος των μετοχών του Tesla για να καλύψει το κόστος.

Η αξία των μετοχών του Μασκ στην Tesla είχε υποχωρήσει κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 4 Απριλίου, όταν αρχικά αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει το 9,2% του Twitter, ανέφερε το Bloomberg.

Έκτοτε, η μετοχή της Tesla βυθίστηκε αρκετές φορές πριν από το ξεπούλημα της Τρίτης, με αποτέλεσμα η αξία της μετοχής του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων να έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 23% – ή 275 δισεκατομμύρια δολάρια – αυτόν τον μήνα.

“Λούνα – παρκ” στην αγορά 

Οι φόβοι ότι ο δισεκατομμυριούχος θα ξεφορτωθεί μέρος των μετοχών του για την εξαγορά «προκαλούν λούνα παρκ στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο αναλυτής Ντέιβιντ Ιβς.

Η Tesla είχε μάλιστα προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι η τιμή της μετοχής της θα υποχωρήσει κατά πολύ αν ο Μασκ πουλήσει τις μετοχές της ως ενέχυρο.

«Εάν ο Έλον Μασκ αναγκαστεί να πουλήσει μετοχές των κοινών μας μετοχών που έχει δεσμεύσει για την εξασφάλιση ορισμένων προσωπικών δανειακών υποχρεώσεων, οι πωλήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της τιμής της μετοχής μας», ανέφερε η εταιρεία στην τελευταία ετήσια ενημέρωσή της.

Τον Νοέμβριο, ο Μασκ πούλησε μετοχές αξίας 5 δισεκατομμιρίων δολαρίων από την Tesla, λόγω της λήξης των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών και ενός φορολογικού λογαριασμού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αντιμετώπιζε, όπως ανέφερε προηγουμένως ο Τιμ Λέβιν του Insider. Τ

ην περασμένη εβδομάδα, η Tesla ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων της κατά 81% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, στις 2 Απριλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων κατά την ίδια περίοδο, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο 1 δισ. δολάρια η ρήτρα αποζημίωσης αν «ναυαγήσει» το deal

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δύο στοιχεία φαίνονται ιδιαιτέρως σημαντικά: Το πρώτο αφορά στην ίδια τη συμφωνία, η οποία δεν είναι επ’ ουδενί ολοκληρωμένη επί του παρόντος. Θα θεωρηθεί ως τέτοια την 24η Οκτωβρίου 2022.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με τη ρήτρα αποζημίωσης, σε περίπτωση αποτυχίας της εξαγοράς: Όποια από τις δύο πλευρές κριθεί ως υπαίτια του ναυαγίου, θα αναγκαστεί να αποζημιώσει την άλλη με 1 δισ. δολάρια.

Μολονότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν στην ουσία της συμφωνίας, δηλαδή στο τι πρόκειται να κάνει ο Έλον Μασκ με το Twitter από εδώ και στο εξής -το οποίο αποτελεί και το μείζον ζήτημα- τόσο η αποκάλυψη ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, όσο και το ύψος της αποζημίωσης για το ενδεχόμενο της αποτυχίας, καταδεικνύουν ως ένα μέτρο το πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία μεταβίβασης ενός τόσο μεγάλου περιουσιακού στοιχείου από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλον.

Η θεωρητική περίπτωση να χάσει την εξαγορά 

Μάλιστα, θεωρητικά τουλάχιστον, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter βρει έναν επενδυτή πρόθυμο να καταβάλει υψηλότερο τίμημα για την εξαγορά των μετοχών από τα 54.02$ ανά μετοχή τα οποία προσφέρει ο Έλον Μασκ, τότε το μέσον θα περάσει στον πλειοδότη και όχι στον ιδιοκτήτη της Tesla.

Απλώς, στην περίπτωση αυτή, ο Musk θα έχει κερδίσει 1 δισ. $ χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό -αν και τα χρήματα, όπως ο ίδιος διατείνεται, δεν παίζουν κανένα ρόλο γι’ αυτόν στην υπόθεση του Twitter.

Η ρήτρα αποζημίωσης σχετίζεται επίσης με το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει παρουσιάσει ο Έλον Μασκ στους μετόχους του Twitter. Σε μια πρώτη φάση και αφού είχε αποκτήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό του μέσου, ο Musk είχε δώσει την εντύπωση πως δεν διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να προβεί σε πλήρη εξαγορά.

Εν τέλει όμως κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο, παρουσιάζοντας εγγυητικές επιστολές από τράπεζες για τον δανεισμό 13 δισ. $ στο όνομά του. Επιπλέον 12,5 δισ. $ αντιστοιχούν σε μετοχές της Tesla, ενώ για το μεγαλύτερο κομμάτι του ποσού, το οποίο είναι της τάξης των 20 δισ. $ σε μετρητά, ο Elon Musk δεν έχει διευκρινίσει την πηγή προέλευσής του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr