ΕΛΣΤΑΤ ανάπτυξη

Νέο άλμα της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, προκαλώντας βαθιά ανακούφιση στην κυβέρνηση, η οποία αναζητεί εναγωνίως  δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.

Η 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη 

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε το β’ τρίμηνο κατά 7,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω και τις επιδόσεις του α’ τριμήνου από 7% σε 8%. Το ελληνικό 7,7% είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με 4,1%.

Μάλιστα, σε όρους όγκου -όπως σημειώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- το ΑΕΠ του β’ τριμήνου διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία τρέχει με 7,85% – μέγεθος υπερδιπλάσιο των εκτιμήσεων του προϋπολογισμού που τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 3,1%. Μάλιστα ο έως τώρα ρυθμός ανάπτυξης υπερκαλύπτει και τον πληθωρισμού του πρώτου εξαμήνου διότι το μέγεθος αυτό προκύπτει αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός.

Αύξηση της κατανάλωσης κατά 8, 1%

Οι επιδόσεις αυτές ωθούν την κυβέρνηση στην επίσημη αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αφού λάβει τις νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Αξιωματούχος του υπουργείου σχολίαζε στο skai.gr ότι δεν υπάρχει περίπτωση φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι κάτω από 4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου η κατανάλωση αυξήθηκε 8,1% και οι επενδύσεις 8,7%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 20,8% ενώ η αύξηση των εισαγωγών βρέθηκε στο 15,5%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr