Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει αναφορές για σπάνια περιστατικά θρόμβων σε σχέση και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ανακοίνωσε επίσης ότι επανεξετάζει αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η έρευνα για την Johnson & Johnson έρχεται την ώρα που η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αναταραχής για πιθανή σχέση των εμβολίων της με σπάνια περιστατικά θρόμβων στον εγκέφαλο και στην κοιλιά.

Εξετάζονται τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΜΑ, τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, εκ των οποίων η μία από κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J από τη μονάδα της Janssen.

Ο ΕΜΑ γνωστοποίησε ακόμη πως έχουν αναφερθεί πέντε περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό, κατά το οποίο αίμα διαρρέει από τα μικρά αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της πίεσης του αίματος.

Ωστόσο σύμφωνα με το ΕΜΑ “σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση” ανάμεσα στα εμβόλια και σε αυτά τα περιστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr