Απόλυτα διχασμένο και στα όριά του εμφανίζεται το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία μετά την απόφαση του κόμματος να θέσει σε αναστολή τον πρώην ηγέτη του, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος κατηγορείται σε πόρισμα επιτροπής του Κοινοβουλίου για αντισημιτισμό.

Προσωρινή (;) διαθεσιμότητα

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -υπό την ηγεσία του Κόρμπιν- ευθύνες για πολιτική παρενοχλήσεων και διακρίσεων στην διαχείριση των κατηγοριών για αντισημιτισμό, ωστόσο ο Κόρμπιν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες, με αποτέλεσμα οι Εργατικοί να τον θέσουν κατ’ αρχάς σε προσωρινή διαθεσιμότητα.

Ο Κόρμπιν χαρακτήρισε κάποια από τα συμπεράσματα του πορίσματος της Επιτροπής ως «υπερβολικά, για πολιτικούς λόγους», ωστόσο το ζήτημα του αντισημιτισμού στοιχειώνει το Εργατικό Κόμμα και τον Κόρμπιν (είχε δεχθεί πολλαπλές κατηγορίες προεκλογικά), με αποτέλεσμα ο νέος αρχηγός του κόμματος, Κιρ Στάρμερ να προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Απόλυτος διχασμός

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Στάρμερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Κόρμπιν είναι αντισημίτης, ενώ απέκρουσε και κατηγορίες για απόπειρα πογκρόμ στο κόμμα, πολιτικών αντιπάλων του και οπαδών του Κόρμπιν, και τόνισε ότι δεν προτίθεται να παρέμβει στην κομματική διαδικασία σχετικά με το μέλλον του προκατόχου του.

Όπως και να έχει, το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται διχασμένο, με τον πρώην σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζον Μακ Ντόνελ να χαρακτηρίζει την «αποβολή» του Κόρμπιν ως «τεράστιο λάθος» και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος να κατηγορεί τη νέα ηγεσία ότι προχωρεί σε «μαζική επίθεση κατά της αριστεράς» στους Εργατικούς.

Κίνδυνος για εκλογική συντριβή

Από την πλευρά του, ο Κόρμπιν κάλεσε τους οπαδούς και φίλους του στο κόμμα να μην αποχωρήσουν και να συνεχίζουν να παλεύουν εντός των Εργατικών, ενώ κορυφαίος συνδικαλιστής προειδοποίησε ότι αν ο τέως αρχηγός του κόμματος δεν επιστρέψει, υπάρχει κίνδυνος νέας ήττας σε επερχόμενες εκλογές.

Μετά τη θητεία Κόρμπιν, ο οποίος, πάντως, απέτυχε να οδηγήσει το Εργατικό Κόμμα σε εκλογική νίκη στις τελευταία αναμέτρηση, τα ηνία ανέλαβε ο πιο «κεντρώος» Κιρ Στάρμερ, ο οποίος επιχειρεί να επανατοποθετήσει το κόμμα και να του δώσει νέα ταυτότητα, εν μέσω πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και των σκληρών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Πηγή: economico.gr