Σε πραγματική σύγκρουση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας και Ελλήνων βουλευτών εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκληση

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσπάθησε να αναδείξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί δήθεν υποστήριξης τρομοκρατών από την Ελλάδα, αναφερόμενος στην παλιά και εκπεσούσα θεωρία περί υποτιθέμενου στρατοπέδου εκπαίδευσης Κούρδων στο Λαύριο.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οι ισχυρισμοί Ακάρ προκάλεσαν «έκρηξη» των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι και αντέκρουσαν τις νέες προκλήσεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης, του είπαν ότι δεν μπορεί να ισχυρίζεται η Τουρκία ότι σέβεται την κυριαρχία εδαφών όταν έχει εισβάλει και καταλάβει από το 1974 το 30% της Κύπρου, προσθέτοντας, μάλιστα, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, ότι «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Σε πρώτο πλάνο το casus belli

Παράλληλα, οι Έλληνες βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Σπήλιος Λιβανός, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανούσος Βολουδάκης) αναφέρθηκαν στο casus belli, λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμεται η απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Αθήνα ασκήσει το δικαίωμά της και επεκτείνει τα εθνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αποχώρηση Ακάρ με νεύρα

Μπροστά στην επιχειρηματολογία των Ελλήνων βουλευτών, ο Ακάρ, εμφανώς εκνευρισμένος επιχείρησε να απαντήσει, μιλώντας στην τουρκική γλώσσα, ενώ η αρχική του τοποθέτηση έγινε στα αγγλικά, με την «σύρραξη» να διαρκεί για 12 με 13 λεπτά μέχρι την αποχώρηση του Τούρκου υπουργού από την αίθουσα. «Πολλοί Έλληνες μίλησαν, δεν θέλω να ακούσω άλλο, έχω υποχρεώσεις» φέρεται να είπε ο Χουλουσί Ακάρ καθώς αποχωρούσε από τη συνεδρίαση χολωμένος.

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα

Η συμπεριφορά του Ακάρ προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς γνώριζε ότι στη συνέλευση συμμετείχαν και Έλληνες βουλευτές, οι οποίο και προφανώς θα αντιδρούσαν στα όσα ανιστόρητα και ψευδή αναφέρει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι αποτελεί άλλο ένα δείγμα της απόφασης της Τουρκίας να «τραβήξει το σχοινί», πολλώ δε μάλλον αν ληφθεί υπόψη και η -τουλάχιστον χλιαρή και διπλωματικά απαράδεκτη- τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στις νέες τουρκικές προκλήσεις οι οποίες προκαλούν τριγμούς στην ενότητα της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr