Εμβόλια ΗΠΑ

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, το 40% των εμβολίων Covid-19 που διοχετεύτηκαν παγκοσμίως είχαν χορηγηθεί στους πολίτες των 27 πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη που αντιπροσωπεύουν και το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι χώρες με τον λιγότερο πλούτο, που αντιπροσωπεύουν επίσης ποσοστό 11%, είχαν πάρει στο ίδιο διάστημα μόλις το 1,6% των εμβολίων Covid-19, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Vaccine Tracker.

Πολύ πιο απλά, οι αριθμοί αυτοί λένε ότι οι χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζουν 25 φορές ταχύτερα τον πληθυσμό τους σε σχέση με αυτές με τα χαμηλότερα.

Η βάση δεδομένων του εμβολιασμού Covid-19 του Bloomberg παρακολούθησε περισσότερες από 726 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν σε 154 χώρες. Το Bloomberg Vaccine Tracker αξιολογεί τις χώρες με βάση τον πλούτο, τον πληθυσμό και την πρόσβαση στα εμβόλια.

Στις ΗΠΑ η μερίδα του λέοντος από τα εμβόλια

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν το 24% των εμβολιασμών παγκοσμίως, αλλά μόνο το 4,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν έχει το 0,1% της κάλυψης εμβολίων για το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτυπώνει την πρακτική που ακολούθησαν οι πιο πλούσιες χώρες: Προχώρησαν σε προ-αγορές δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων , αρκετές για να καλύψουν τους πληθυσμούς τους πολλές φορές παραπάνω από τις πραγματικές τους ανάγκες..

  • Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καλύψουν το 75% των κατοίκων τους μέσα σ τους επόμενους τρεις μήνες. Την ίδια ώρα όμως σχεδόν οι μισές χώρες του πλανήτη δεν έχουν φτάσει ακόμη να καλύψουν ούτε το 1% του πληθυσμού τους. Οι υπολογισμοί των ανισοτήτων δεν περιλαμβάνουν περισσότερες από 40 χώρες, κυρίως από τις φτωχότερες του κόσμου, όπου δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα δεδομένα για το πρόγραμμα εμβολιασμού. Αυτές οι μη καταχωρημένες χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η Βρετανία, το Ισραήλ και η “δίκαιη Κίνα”

Δεν υπάρχει μηχανισμός για τη διασφάλιση της δίκαιης διανομής παγκοσμίως. Εάν όλα τα εμβόλια του κόσμου διανέμονταν με βάση τον πληθυσμό, οι ΗΠΑ θα είχαν ξεπεράσει σχεδόν 6 φορές το δίκαιο μερίδιο τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε εξαντλήσει 7 φορές το μερίδιο του πληθυσμού του. Στην κορυφή της λίστας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, ξεπερνώντας κατά 9 και 12 φορές το μερίδιο τους, σύμφωνα με τον πληθυσμό τους, αντίστοιχα.

Μόνον η Κίνα ίσως έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της με ρυθμό που είναι σχεδόν σύμφωνος με τον παγκόσμιο μέσο όρο –έχει πάρει το 20% των παγκόσμιων εμβολιαστικών δόσεων για το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχει επίσης εξάγει εμβόλια σε λιγότερο πλούσιες χώρες, μερικές φορές χωρίς κόστος.

Η λιγότερο πλούσια ήπειρος του κόσμου, η Αφρική, είναι επίσης η λιγότερο εμβολιασμένη. Από τις 54 χώρες της, μόνο τρεις έχουν εμβολιάσει πάνω από το 1% του πληθυσμού τους. Περισσότερες από 20 χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει καν το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Πηγή: economico.gr