mRNA παρενέργειες

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας ύστερα από εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, που είχαν εντοπιστεί στο Ισραήλ, από τον περασμένο Απρίλιο. Από τότε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαιώνουν πως  υπάρχουν 1.000 αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ, ύστερα από εμβολιασμούς mRNA. Οι αμερικανικές αρχές, θεωρούν πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου των BioNTech/Pfizer και Moderna. Οι επιστήμονες όμως λένε πως πρόκειται για περιπτώσεις πολύ σπάνιες, εμφανίζονται περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο.

Πιο ευάλωτοι οι νεαροί και οι έφηβοι

Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».

Η φλεγμονή συνήθως ακολουθεί τη μόλυνση

H μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται, παρόλο που θα χρειαζόταν μια περίοδο ανάπαυσης όπως για παράδειγμα αν είχαν πυρετό.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και η λήψη φαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα

Όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Είναι πάντως πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κανείς τις παραπάνω ασθένειες, εάν νοσήσει από κορονοϊό, παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμη είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να υπάρχει πλήρης προστασία.

 Αίσθηση από την προειδοποίηση Μαλόουν

Εν τω μεταξύ, μια συνέντευξη στο Fox News, του Ρόμπερτ Μαλόουν, που παρουσιάζεται ως ένας από τους «εφευρέτες» και ειδικούς της τεχνολογίας mRNA στα εμβόλια, έχει προκαλέσει συζητήσεις και στην Ελλάδα, καθώς αναδημοσιεύτηκε από αρκετά ελληνικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων τα «Νέα» και το in.gr.

Ο Μαλόουν, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που φέρεται να ειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως «δεν είναι διαφανής σχετικά με τους κινδύνους» των εμβολίων και συγκεκριμένα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 22 ετών. Όπως είπε «δυστυχώς δεν έχει γίνει επαρκής ανάλυση κινδύνου – οφέλους, ανησυχώ επειδή ξέρω ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά δεν έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr