κορονοϊός κρούσματα

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία προβλέπει την άρση αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών και την επιστροφή του στην εργασία του την επόμενη μέρα μετά την 1η δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Αυστηρότητα για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς

Αναλυτικά, σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς η τροπολογία προβλέπει αυστηρά μέτρα, είτε αυτοί συνεργάζονται με κλινικές είτε διατηρούν δικό τους ιατρείο. Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες γιατροί -οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου– που δεν έχουν εμβολιασθεί τελικά, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, προβλέπεται η διακοπή της δυνατότητάς τους να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η τροπολογία προβλέπει για τους «ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες ότι επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

  • δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
  • σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
  • αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010».

Πρόστιμα και για εμβολιασμούς «μαϊμού»

Παράλληλα, η τροπολογία περιλαμβάνει και πρόστιμα τόσο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού όσο και για ψευδή τεστ νόσησης που απαλλάσσουν τον κάτοχο από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει ότι «σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».

Παράλληλα ο υπάλληλος μπορεί ακόμη και να απομακρυνθεί από τη θέση του ενώ όπως σημειώνεται, «στον υπάλληλο του Δημοσίου ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε πράξη».

Πλαφόν στην τιμή των τεστ

Τέλος, με την τροπολογία ορίζεται ανώτατη τιμή τόσο για τα rapid test όσο και για τα PCR test. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρεται:

«Για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης καθορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογισμένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τα ακόλουθα:

α) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των σαράντα ευρώ (40€) και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €),

β) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των δέκα ευρώ (10€) (συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος)».

tropologia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr