εμβολιασμοί ομάδες

Τι ευρύτερες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου για τις οποίες αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός εξειδίκευσε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση στο Υπ. Υγείας.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα προτεραιοποίησης για τους εμβολιασμούς, εξηγώντας ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη με τη ζωή και 8 στα 10 που εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήταν άνω των 60 ετών.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πάρουν άμεσα σειρά 

 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση,
 • μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
 • μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων
 • Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Επίσης:

 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
 • Όσοι υποφέρουν από κυστική ίνωση
 • Για τους καρκινοπαθείς προτεραιότητα θα έχουν όσοι βρίσκονται υπό αγωγή για καρκίνο συμπαγούς οργάνου και όσοι έχουν αιματολογικούς καρκίνους.
 • Επίσης όσα άτομα βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα και ΧΑΠ σοβαρού βαθμού καθώς και
 • Ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο, σύνδρομο Down αλλά και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι ασθενείς με ηπιότερα από τα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα, όπως:

 • Ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη,
 • Νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40,
 • Οσοι πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού,
 • ασθενείς με καρκίνο,
 • Ασθενείς σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή,
 • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο,
 • άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες,
 • Aτομα με σπληνεκτομή ή άλλη νόσο στη σπλήνα,
 • άτομα με σοβαρή αναπηρία και
 • φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες και
 • Oσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα, αλλά σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ο κωδικός νόσου ή ακόμα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι ήδη είναι διαθεσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρὠτη στη δεύτερη δόση

Ρεκόρ εμβολιασμού παρά τον χιονιά

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Δευτέρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.
«Χθες μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 550.000», ανέφερε.

Τι θα γίνει με όσους έχασαν το ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουν. Δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ για τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό τους.

Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύχθηκαν χθες στη χώρα, παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγων καιρικών συνθηκών σε ελάχιστα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο Καπανδρίτι και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε τις μεσημεριανές ώρες. Στην Ικαρία και την Κεφαλονιά, που δεν έγιναν διανομές καθώς ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις, τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε μάλιστα, ότι και σήμερα θα γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών.

Στη μάχη και τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα

Χθες, ενεργοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking – στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη. στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Οσον αφορά στην προτεραιοποίηση, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες; Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

Πηγή: economico.gr