Την πολιτική της «ασταθούς ισορροπίας» όσον αφορά στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εμβολιασμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας επιχείρησε να διατυπώσει ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος μετά την επίσκεψή του στο ΕΚΑΒ.

Ισορροπίες…

Έτσι, ο Ανδρέας Ξανθός, από τη μία δήλωσε ότι «θεωρούμε ηθική υποχρέωση των υγειονομικών να εμβολιαστούν και δεν αναγνωρίζουμε το “δικαίωμα” κανενός επαγγελματία υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς ανεμβολίαστος», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «υπερασπιζόμαστε επίσης το δικαίωμα του ασθενή στην ασφαλέστερη δυνατή φροντίδα», ωστόσο, από την άλλη, έσπευσε να σημειώσει ότι «υπερασπιζόμαστε όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην εργασία και θεωρούμε το μέτρο της αναστολής άδικο, μη αναλογικό και επαχθές» και ότι «διεκδικούμε τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παραμείνει όρθιο και λειτουργικό, ειδικά στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος».

«Πληγωμένο» το Σύστημα Υγείας

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι σήμερα “πληγωμένο” από τη ρύθμιση για την υποχρεωτική αργία του ανεμβολίαστου προσωπικού. Περίπου 10.000 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών έχουν απομακρυνθεί από τη δουλειά τους, το υπόλοιπο προσωπικό πιέζεται αφόρητα καλύπτοντας το κενό με περισσότερες εφημερίες, βάρδιες, νυχτερινά, αργίες και η αποδιοργάνωση πολλών τμημάτων σε όλη τη χώρα έχει αρχίσει να φαίνεται. Στο ΕΚΑΒ έχουν αποχωρήσει 580 εργαζόμενοι (γιατροί-διασώστες-διοικητικοί υπάλληλοι) επί συνόλου 4.700 πανελλαδικά (ποσοστό 12%). Αυτό έχει άμεση επίπτωση στα διαθέσιμα ασθενοφόρα ανά βάρδια και στην έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στο επείγον περιστατικό».

«Μικρή υποχώρηση»

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε αυτή την κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι το κίνητρο της δεν είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αλλά η αναζήτηση “εξιλαστήριων θυμάτων” για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της “Επιχείρησης Ελευθερία”, αλλά και η αξιοποίηση της ευκαιρίας για ανάθεση υπηρεσιών του ΕΣΥ σε ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστική η τροπολογία που κατατέθηκε για αγορά υπηρεσιών (εργαστηριακών εξετάσεων, διακομιδής ασθενών, διοικητικής υποστήριξης κλπ) από ιδιωτικές εταιρείες» και πρόσθεσε ότι «ο νέος υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση (επιστροφή μετά την 1η δόση του εμβολίου και όχι μετά την πλήρη ανοσοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε αργία), αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην είναι διαχειρίσιμη»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr