Εμβολιασμοί: «Βραχυκύκλωμα» στις ΗΠΑ, μπλόκο της FDA σε τρίτη δόση εμβολίου

Τη δυσκολία που έχουν οι ειδικοί να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική σχετικά με την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού αντικατοπτρίζει η τελευταία εισήγηση της FDA για το ζήτημα.

Πρώτο «όχι» της FDA

Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για όλους, οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ενέκρινε η FDA. Οι Αμερικανοί ειδικοί ωστόσο έκριναν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για μια περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή για τους ηλικιωμένους.

Ανησυχία για τις μυοκαρδίτιδες σε νέους

Οι συστάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, αλλά η FDA πολύ σπάνια δεν τις ακολουθεί. Μπορεί όμως να απορρίψει την πρόταση, όπως έκανε πρόσφατα, όταν ενέκρινε το αμφιλεγόμενο φάρμακο της εταιρείας Biogen Inc για το Αλτσχάιμερ. Στην ψηφοφορία, οι περισσότεροι ειδικοί (ερευνητές, επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι και άλλοι) τάχθηκαν κατά της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στο σύνολο του πληθυσμού, με ψήφους 16 κατά και μόνο 2 υπέρ. Οι επιστήμονες εξέφρασαν κυρίως την ανησυχία τους όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας στους εφήβους και τους νεαρούς άνδρες.

Πλήρης διχασμός

Λίγες ώρες αργότερα, πάντως, η ίδια επιτροπή τάχθηκε υπέρ της αναμνηστικής δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας –συμπεριλαμβανομένου του δρ. Αντονι Φάουτσι, κορυφαίου ιατρικού συμβούλου του προέδρου Μπάιντεν για την πανδημία– τάσσονται υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, επικαλούμενοι πως η ανοσία από τον τυπικό εμβολιασμό μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε την έκκλησή του προς παγκόσμιους ηγέτες να απέχουν από τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων –τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους– με στόχο την ανοσοποίηση του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν με την εκτίμηση του ΠΟΥ, αναφέροντας πως ίσως για να αποφευχθεί η εξέλιξη του ιού σε ακόμη πιο επικίνδυνες μορφές από το στέλεχος «Δέλτα» επείγει η προστασία των μη εμβολιασμένων παγκοσμίως.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, την ερχόμενη Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς, ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε, ο κ. Θεμιστοκλέους και σημείωσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες, λέγοντας ότι οι αρνητές δεν θα πειστούν να κάνουν το εμβόλιο. Ακόμη ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία μπορούν να αυξηθούν στα 2.800.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr