Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα έως και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης, δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στην διαδικασία της έγκρισής του από την βρετανική ρυθμιστική αρχή.

«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης», ανέφερε ο ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάσθηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι το εμβόλιο συνιστάται για ανθρώπους με αλλεργίες σε αλλά φάρμακα και τροφές καθώς και σε εγκύους, ύστερα όμως από συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό.

Άλλος βρετανός γιατρός και αρμόδιος για την Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού, ο Γουέι Σεν Λιμ, δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίσθηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Εγκρίθηκε για άμεση χρήση στη Βρετανία

Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή για επείγουσα χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας.

Το πλάνο των εμβολιασμών για το συγκεκριμένο σκεύασμα αναμένεται να γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα και θα προστεθεί στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech, το οποίο μέχρι στιγμής έχει δοθεί σε 600.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από τον κατασκευαστή AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο ήταν 70% αποτελεσματικό στην ανάλυση των δεδομένων της μελέτης φάσης III, που ανακοινώθηκαν σε δελτίο τύπου στις 23 Νοεμβρίου.

Οι διαφορές με το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο αυτό είναι σταθερό σε θερμοκρασίες ψυγείου, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech, το οποίο πρέπει να φυλάσσεται στους -70oC έως και ώρες πριν από τον εμβολιασμό. Η AstraZeneca εκτιμά ότι θα έχει ετοιμάσει 200 ​​εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2020 και έχει ικανότητα παραγωγής 100 έως 200 εκατομμυρίων δόσεων το μήνα μόλις αυξηθεί η παραγωγή.

H βρετανική φαρμακευτική εταιρεία  ανέφερε  στο πρακτορείο Reuters ότι το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι και στη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθούν πλήρως οι επιπτώσεις της μετάλλαξης.

Το AZD1222 (το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca) περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (S-protein) του SARS-CoV-2 και οι αλλαγές στον γενετικό κώδικα που βλέπουμε σε αυτό το νέο στέλεχος του ιού δεν φαίνεται να αλλάζουν τη δομή της πρωτεΐνης-ακίδας», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο.

 Δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει την διανομή του εμβολίου κατά της Covid-19 σήμερα ή αύριο, ενώ η παραγωγή μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εμβολιασθεί, πρόσθεσε.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε επίσης ότι έχει την πεποίθηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους του ιού.

Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου θα είναι έτοιμες για διανομή στην Βρετανία από την Δευτέρα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr