Πικρή γεύση στους ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης άφησαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κοροναϊού που ανέπτυξαν σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca.

Αποτελεσματικό κατά 70%

Σε αντίθεση με την Pfizer και τη Moderna, οι οποίες ανακοίνωσαν αποτελεσματικότητα άνω του 94%, το εμβόλιο της Οξφόρδης έδειξε, μετά από κλινική δοκιμή σε χιλιάδες ανθρώπους ότι απέτρεψε το 70% των ατόμων από το να αναπτύξουν συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά τον εμβολιασμό περίπου 24.000 εθελοντών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βραζιλία και στη Νότια Αφρική, ωστόσο φαίνεται ότι κρίσιμο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα είναι η δόση του εμβολίου.

Σε τιμή κόστους

Η έρευνα έδειξε ότι σε όποιους εθελοντές το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά λίγων μηνών με την πρώτη δόση να περιέχει μισή ποσότητα του σκευάσματος, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90%, ενώ σε όσους χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις η αποτελεσματικότητα ήταν στο 62%.

Ο επικεφαλής της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών καθηγητής Άντριου Πόλαρντ δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές ζωές, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το σκεύασμα αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερη ψύξη για την αποθήκευση και ότι η AstraZeneca θα το διαθέσει σε τιμή κόστους.

Πηγή: economico.gr