εμβόλιο Moderna

Επαρκές, αν και έξι φορές λιγότερο ισχυρό, είναι το εμβόλιο της Moderna έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία.

Συγκεκριμένα, η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της κατά της Covid-19 παρήγαγε αντισώματα στη διάρκεια εργαστηριακών τεστ απέναντι τόσο στην βρετανική όσο και στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού.

Η διπλή δόση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να είναι επαρκώς προστατευτική έναντι των νέων στελεχών που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Moderna τονίζει, ωστόσο, ότι θα δοκιμάσει ένα ενισχυτικό εμβολίου κατά της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής σε προ-κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσει αν αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό στην ενίσχυση αντισωμάτων κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής και άλλων μελλοντικών παραλλαγών.

Επαρκές αλλά έξι φορές λιγότερο ισχυρό

Και τούτο διότι, όπως σημειώνει η εταιρία, παρατηρήθηκε εξαπλάσια μείωση στους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης B.1.351 (που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική) σε σχέση με πρότερες μεταλλάξεις. Παρά τη μείωση αυτή, όμως, τα επίπεδα των τίτλων εξουδετέρωσης έναντι της μετάλλαξης B.1.351 παραμένουν υψηλότερα από τα επίπεδα που απαιτούνται για να προσφέρουν προστασία.

Σε ό,τι αφορά την βρετανική μετάλλαξη δεν σημειώθηκε σημαντική επίδραση στους τίτλους εξουδετέρωσης.

Για προληπτικούς λόγους πάντως, όπως επίσης ανακοίνωσε, η Moderna  θα δοκιμάσει μια επιπλέον δόση του εμβολίου της mRNA-1273, ώστε να μελετήσει την δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των τίτλων εξουδετέρωσης έναντι των νέων στελεχών.

Πηγή: economico.gr