Ασφαλές κρίθηκε το εμβόλιο κατά του κοροναϊού της Pfizer-BioNTech από την πανίσχυρη Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (Food and Drug Administration-FDA) των ΗΠΑ, η οποία και έδωσε άδεια για επείγουσα χρήση του, που σημαίνει ότι επιτρέπεται πλέον να χορηγηθεί σε ορισμένα άτομα, ενώ η Υπηρεσία συνεχίζει να αξιολογεί τα δεδομένα.

Άδεια έκτακτης χρήσης

Η άδεια έκτακτης χρήσης δεν ισούνται με μια πλήρη έγκριση, ωστόσο η FDA ανακοίνωσε ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer Inc. είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης και ότι δεν εγείρουν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών.

Η αρμόδια επιτροπή της Υπηρεσίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να δώσει την οριστική της γνωμοδότηση σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη έχουν διαρρεύσει σε ΜΜΕ έγγραφα με θετική άποψη για το εμβόλιο θεωρείται ως έμμεσο «πράσινο φως» ακόμα και για ευρεία χρήση του σε άτομα άνω των 16 ετών.

Οι παρενέργειες

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τα έγγραφα, επτά είναι οι βασικές παρενέργειες που παρουσίασε το εμβόλιο σε 43.252 συμμετέχοντες στην τρίτη φάση των δοκιμών του:

  • αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%)
  • κόπωση (62,9%)
  • πονοκέφαλος (55,1%)
  • μυαλγίες (38,3%)
  • ρίγη (31,9%)
  • πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%)
  • πυρετός (14,2%)

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και διαπιστώθηκαν εξίσου στην ομάδα του placebo και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Πηγή: economico.gr