Εν μέσω κλιμακούμενης έντασης από την Άγκυρα, ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Μέσα σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα λόγω των κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ξεκινούν αύριο στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Στο ναδίρ ο πήχης των προσδοκιών 

Ο πήχης των προσδοκιών είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, ο Ερντογάν και οι υπουργοί του επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία τις ανυπόστατες τουρκικές αιτιάσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, συνδέοντας μάλιστα το αίτημα αυτό με την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.

Οι διερευνητικές θα διεξαχθούν μεταξύ του πρέσβη κ. Αποστολίδη και του Τούρκου υφυπουργού Σεντάτ Ονά, με την ελληνική πλευρά να είναι σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη προσπάθεια της Άγκυρας να βάλει στο τραπέζι ζητήματα πέραν των δύο που αναγνωρίζει η Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές, αφήνουν να εννοηθεί ότι στον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να βάλει το θέμα στο τραπέζι, αλλά η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν άμεση δεν έγινε καμία συζήτηση γι αυτό.

Η στρατηγική της Τουρκίας 

Διπλωματικές πηγές στέκονται στην  πολύ συστηματική προσπάθεια που κάνει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα να εντάξει το «πυροτέχνημα» της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, στις μόνιμες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας όπως έκαναν και με τις γκρίζες ζώνες. Να διεθνοποιήσουν, δηλαδή,  τις απαιτήσεις τους περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Γι αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου, σε πλήρη συντονισμό με το υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ξεκινήσει «εκστρατεία ενημέρωσης» για την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται  ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την ‘Άγκυρα είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών και ότι σταθερή επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας  είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτοί, σε κάθε επίπεδο και η όποια συζήτηση να έχει αρχή και τέλος τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Στο πλευρό της Ελλάδας η διεθνής κοινότητα

Οι προκλητικές αιτιάσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, με αμφισβήτηση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, απορρίπτονται κατηγορηματικά από την Ελλάδα ως παράνομες και ανυπόστατες. Και στο πλευρό της στέκονται όλοι οι ισχυροί παίχτες της διεθνούς σκακιέρας.

Στις διεθνείς επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε αναλυτικά για την εκτός ορίων προκλητικότητα του Ερντογάν, η οποία καθόλου τυχαία κλιμακώνεται σε ένα timing που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην ουκρανική κρίση.

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία η συνάντηση Μητσοτάκη – Κ. Χάρις.

Το θέμα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Κάμαλα Χάρις στη συνάντηση τους το Σάββατο στο Μόναχο, με τον Αμερικανικό παράγοντα σταθερά, όπως διεφάνη και από την άμεση αντίδραση προ ημερών, του State Department, να ξεκαθαρίζουν στον Ερντογάν ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Ικανοποίηση στην Αθήνα  για το μήνυμα Λαβρώφ σε Ερντογάν

Σε διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης προβαίνει και το υπουργείο Εξωτερικών προς ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, Ε.Ε. κ.α.. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαν στην κυβέρνηση τη Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, να καλεί τον “φίλο” της Ερντογάν για λύση των διαφορών με την Ελλάδα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και το Δικαίου της Θάλασσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr