Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία ακόμα μετρά τις πληγές της από την πανδημία του κοροναϊού, η τιμή του πετρελαίου παίρνει την ανιούσα μετά από επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.

Αυξάνεται η τιμή του «μαύρου χρυσού»

Το πρωί της Δευτέρας στις ασιατικές αγορές η τιμή του brent διαμορφωνόταν στα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, από σχεδίον 67 δολάρια στο προηγούμενο κλείσιμο.

Όσον αφορά στο αργό πετρέλαιο, η τιμή του βαρελιού διαμορφώνεται γύρω από τα 66 δολάρια, κινούμενη και αυτή ανοδικά και αντικατοπτρίζοντας την ανησυχία των αγορών για τον «μαύρο χρυσό».

Επίθεση από τους Χούτι

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της διακίνησης πετρελαίου εγκαταστάσεις της Saudi Aramco δέχθηκαν επίθεση από drone και βαλλιστικό πύραυλο, με τους Χούτι να αναλαμβάνουν την ευθύνη.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας σημείωσε ότι τέτοια χτυπήματα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα των παγκοσμίων ενεργειακών αποθεμάτων και, ως εκ τούτου, την παγκόσμια οικονομία.

Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι από την επίθεση δεν υπήρξαν απώλειες ζωής ή ζημιές στις εγκαταστάσεις, αν και τόνισε ότι κομμάτια από τα βλήματα έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Ντραχράν.

Από την πλευρά τους, οι Χούτι της Υεμένης δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν μεγάλη και επιτυχημένη επίθεση σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειες αυτές όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη χώρα.

«Κόκκινες γραμμές»

Αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι οι συνέπειες της επίθεσης είναι κυρίως ψυχολογικές και εκτιμούν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι πρόσκαιρη, από τη στιγμή που δεν υπήρξαν ζημιές στις υποδομές.

Πάντως, θεωρούν ότι σε συνδυασμό με την επίθεση των ΗΠΑ σε αντάρτες στη Συρία που υποστηρίζονται από το Ιράν, υπάρχει αίσθηση ότι πλέον η κάθε πλευρά θέτει τις «κόκκινες γραμμές» της.

Πηγή: economico.gr