Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία μιλούν για δολιοφθορά στον Nord Stream

Ένα σαμποτάζ αναζητεί ταυτότητα. Τη στιγμή που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες των διαδοχικών εκρήξεων τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, όλοι δείχνουν να συμφωνούν πως πρόκειται για δολιοφθορά, χωρίς να είναι σε θέση μα δείξουν τον ένοχο.

  • Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση, αναφέρουν εμφατικά οι διεθνείς αναλυτές και, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέκι που έκανε λόγο για «σαφή ενέργεια σαμποτάζ»
  • Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, από την πλευρά τους, ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που δήλωσε ότι οι διαρροές διερευνώνται και ότι οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος σαμποτάζ. Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δουλεύουν νυχθημερόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή αντοχή της».
  • Στην εκδοχή  της δολιοφθοράς, φαίνεται να συναινεί δημόσια και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

Πολλαπλές οι απώλειες

Αν και οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής σήμαναν αμέσως συναγερμό, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όχι μόνο γιατί ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρασία, αλλά και γιατί ο Nord Stream 2 είχε λάβει χαρακτηριστικά ενεργειακής αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αξίας 358 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες να καθίστανται πολλαπλές για τον ευρωπαϊκό βορρά από τη δολιοφθορά.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι η αιφνιδιαστική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων στο δίκτυο του αγωγού Nord Stream 1 τους τελευταίες μήνες εκτόξευε κάθε φορά τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, ενώ τώρα, με την τελευταία αυτή εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι το ελάχιστο, αλλά δεδομένο μέχρι χθες φυσικό αέριο που έρρεε στο σύστημα και που αντιστοιχούσε στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού, αποτελεί, πλέον, σχεδόν παρελθόν, καθώς οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι χθες δεδομένα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr