Οι συζητήσεις για τα “εύκολα” 

  • Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα ήταν ωφέλιμο η Τουρκία να είναι πιο συνεργάσιμη. Μάλιστα αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να σταματησουμε να εχουμε βαρκες στο νερό κάτι στο οποίο η η Τουρκία έχει βεβαίως ρόλο.
  • Οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Ο δημόσιος διάλογος για το Κυπριακό

Το Κυπριακό όμως δεν συζητήθηκε επί της ουσίας γιατί προφανώς δεν ήταν στη χθεσινή ατζέντα συζήτησης, που η κύρια φιλοσοφία της ήταν “το καλό κλίμα”.

Ωστόσο, μετά και την αναφορά Ερντογάν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι “στον Τούρκο πρόεδρο έγινε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση εκτός του οδικού χάρτη που έχει περιγράψει ο ΟΗΕ και ότι είναι αντιπαραγωγικό η Άγκυρα να επιμένει τόσο στη λύση των δύο κρατών, όσο και στην αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Η Τουρκική πλευρά δεν έδωσε ιδιαίτερες πληροφορίες επ’ αυτού.

Έτσι ο διάλογος για το Κυπριακό – στη φάση αυτή – έγινε μέσω των τοποθετήσεων του κ. Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και της δημόσια απάντησης του κ. Μητσοτάκη σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο:

“Θέλω να επαναλάβω τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρωθυπουργός. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Ταγίπ Ερντογάν”

Πηγή: economico.gr