Σουνάκ ένα βήμα

Ο Ρίσι Σουνάκ φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από την Ντάουνινγκ Στρίτ, μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα της διαδοχής χθες, με το επιχείρημα ότι αν και είχε αρκετή υποστήριξη για να είναι υποψήφιος, συνειδητοποίησε ότι η χώρα και το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζονταν ενότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνει ότι είχε εξασφαλίσει την στήριξη 102 βουλευτών και θα μπορούσε να είχε «επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ», αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον Σουνάκ, ούτε την ετερη υποψήφια Πένυ Μορντάντ, να ενωθούν «για το εθνικό συμφέρον».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Τζόνσον αργά την Κυριακή.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη από λιγότερους από 60 Συντηρητικούς βουλευτές μέχρι την Κυριακή ενώ ο Σουνάκ φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου 150.

Η δήλωση του Τζόνσον πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για τον επίδοξο αντίπαλό του, τον 42χρονο πρώην υπουργό Οικονομικών Σουνάκ, να γίνει πρωθυπουργός, πιθανότατα ακόμη και σήμερα.

Ένας ή δύο υποψήφιοι; Τι ακολουθεί βάσει κανονισμού

Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δηλαδή επιβεβαιωθεί πως είναι ο μόνος υποψήφιος, θα αντικαταστήσει την Τρας η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού ξεκίνησε ένα οικονομικό πρόγραμμα που προκάλεσε αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του κόμματος, εάν μόνο ένας υποψήφιος εξασφαλίσει την υποστήριξη 100 συντηρητικών βουλευτών, θα διοριστεί πρωθυπουργός τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Εάν δύο υποψήφιοι εξασφαλίσουν την στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών θα ακολουθήσει ψηφοφορία μεταξύ όλων των μελών των Τόρις και ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, λίγες μέρες πριν ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αποκαλύψει την κατάσταση των οικονομικών της χώρας σε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που πρόκειται να δημοσιευτεί στις 31 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία είχε εγείρει ανησυχίες πως ο Τζόνσον μπορεί να επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ πρωτίστως με την στήριξη των μελών του κόμματος και όχι της πλειοψηφίας των βουλευτών στο κοινοβούλιο, οδηγώντας την κυβερνώσα παράταξη σε βαθύ διχασμό.

Ο Χαντ δήλωσε την υποστήριξή του στον Σουνάκ 

Πηγή κοντά στην εκστρατεία της Μορνταντ είπε την Κυριακή πως η προσπάθεια της συνεχιζόταν. «Είναι η ενωτική υποψήφια που είναι πιο πιθανό να κρατήσει ενωμένο το Συντηρητικό Κόμμα».

Μπόρις Τζονσον

Νωρίτερα, πολλοί ακόμη από τους βουλευτές που ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Τζόνσον επίσης εκφράστηκαν υπέρ του Σουνάκ, λέγοντας ότι η χώρα χρειαζόταν μια περίοδο σταθερότητας μετά από μήνες αναταραχής που έχει πυροδοτήσει πρωτοσέλιδα – και έχει σημάνει συναγερμό – σε όλο τον κόσμο.

Ο Τζόνσον εξακολουθεί επίσης να είναι υπό έρευνα από αρμόδια επιτροπή της Βουλής με το ερώτημα εάν παραπλάνησε το κοινοβούλιο σχετικά με τα πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κονρονοϊό. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να αναγκαστεί να παραιτηθεί εάν κριθεί ένοχος.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ

Ο Σουνάκ ήρθε για πρώτη φορά στην στο προσκήνιο της πολικής ζωής της χώρας όταν, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Τζόνσον και καθώς η θητεία του συνέπεσε με την περίοδο της αρχής της πανδημία, ήταν αυτός που ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας αλλά με οικονομική στήριξη εν μέσω των lockdowns.

«Υπηρέτησα ως υπουργός σας, βοηθώντας την οικονομίας μας να επιβιώσει εν μέσω πολύ δύσκολων στιγμών…Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι ευκαιρίες – εάν κάνουμε τη σωστή επιλογή – είναι εκπληκτικές» είπε ο Σουνάκ την Κυριακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr