Λονδίνο κορονοϊός
A lady is seen wearing a mask near London Bridge station, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain, May 28, 2020. REUTERS/Henry Nicholls

Eνα βήμα πριν από το lockdown βρίσκεται το Λονδίνο, το οποίο μπαίνει από το Σάββατο στο υψηλό επίπεδο απειλής από τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε σήμερα ότι από το Σάββατο θα επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στην πόλη, καθώς το Λονδίνο μπαίνει πια στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού για την πανδημία.

«Τα μέτρα αυτά δεν είναι εύκολα, αλλά είναι ζωτικής σημασίας, τα ποσοστά μόλυνσης στο Λονδίνο αυξάνονται δραματικά και η απειλή παραμένει σοβαρή» είπε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα και να λάβουμε αμετάκλητες αποφάσεις, η ετεροχρονισμένη δράση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους και τα πράγματα θα χειροτερέψουν», τόνισε ο κ. Χάνκοκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για να ανέβει το επίπεδο συναγερμού και στο Μάντσεστερ και στο Λάνκασιρ, όπως και στο Έσεξ και το Έλμπριτζ.

Σαντικ Καν: Ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν είχε προειδοποιήσει, με δραματικούς τόνους, ότι ο ιός «εξαπλώνεται ραγδαία σε κάθε γωνιά της πόλης μας».

Το Λονδίνο θα φθάσει σύντομα στα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά μέσο όρο με αρκετές κοινότητες να έχουν ήδη ξεπεράσει αυτό το όριο.

Ο Καν δήλωσε επίσης ότι έχει τονίσει στην κυβέρνηση ότι το Λονδίνο θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο δήμαρχος Λονδίνου διαμήνυσε ότι απαιτείται περισσότερη δράση, περιλαμβανομένου ενός εθνικού lockdown τύπου «διακοπής κυκλώματος» που, όπως τόνισε , θα μπορούσε να «σώσει χιλιάδες ζωές, να μειώσει τα κρούσματα του ιού σε διαχειρίσιμα επίπεδα και να δώσει στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο ώστε επιτέλους «να πάρει τον έλεγχο του αποτυχημένου συστήματος διάγνωσης και ιχνηλάτησης».

Το Λονδίνο, προειδοποίησε, «έχει μπροστά του ένα δύσκολο χειμώνα […] αλλά όπως πάντα συνέβη στη σπουδαία ιστορία της πόλης μας, το ξέρω ότι αν συνεργαστούμε θα βγούμε από αυτή την μαύρη περίοδο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: economico.gr