Τσαβούσογλου Κύπρος

Βλέπει παράθυρο ευκαιρίας για «πολύ καλύτερο διάλογο» με την Ελλάδα, προαναγγέλλει την έναρξη διερευνητικών επαφών μέσα στις επόμενες εβδομάδες και δηλώνει ότι ο Νίκος Δένδιας είναι «καλός φίλος» του.

Παραπλεύρως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμηνύει πως η Τουρκία είναι έτοιμη για «νέα σελίδα» στην σχέση της με την Ευρώπη και βάζει στο διαπραγματευτικό τραπέζι τον «εκσυγχρονισμό» της τελωνειακής ένωσης.

Γιατί ο Ερντογάν κάνει “αντεπίθεση φιλίας”

Προφανώς ο… τουρκικός «λύκος» δεν έγινε αιφνιδίως «αρνάκι» – τα σημερινά όμως μηνύματα Τσαβούσογλου από την Πορτογαλία δίνουν και το στίγμα της αντεπίθεσης «φιλίας και καταλλαγής» που, όπως λένε διπλωματικές πηγές, θα επιχειρήσει να αναδείξει ο Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο διάστημα για δύο λόγους:

Αφενός για να ξεφύγει από την –ορατή πια- απειλή της διεθνούς απομόνωσης, και αφετέρου για να καρπωθεί τα μέγιστο δυνατό γεωπολιτικό και οικονομικό όφελος από την πολιτική των «τετελεσμένων» που ακολούθησε τον περασμένο χρόνο.

Οι σημερινές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών από την Λισαβώνα, η οποία έχει αναλάβει και την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, θεωρούνται ενδεικτικές αυτής της στρατηγικής.

Τσαβούσογλου: Ξεκινάμε διάλογο τις επόμενες εβδομάδες

«Υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας για να έχουμε έναν πολύ καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος Δένδιας) είναι προσωπικά πολύ καλός φίλος μου. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε μαζί του διάλογο”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Κι αμέσως μετά πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την ΕΕ, τόνισε ότι η πορτογαλική προεδρία είναι επίσης «παράθυρο ευκαιρίας» λόγω της ισορροπημένης και αντικειμενικής στάσης στα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και απευθυνόμενος στην Ευρώπη πέρασε στο δια ταύτα:

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία και η ΕΕ δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο σε προβληματικές περιοχές αλλά και σε άλλους τομείς όπως η συμφωνία μετανάστευσης. «Πρέπει να αναβιώσουμε», δήλωσε, «αυτήν τη συμφωνία», ενώ παράλληλα έβαλε και το θέμα του «εκσυγχρονισμού» της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση καθώς και της απελευθέρωσης της βίζας για τους τούρκους πολίτες που, όπως είπε, αποτελεί «υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Τουρκία ψάχνει deal με την Ευρώπη

«Κατά τις προσεχείς συναντήσεις, θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτούς τους τομείς”, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας τις διπλωματικές εκτιμήσεις ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει τους επόμενους μήνες πάση δυνάμει ένα νέο deal με την Ευρώπη.

Μέσα από αυτό το deal προσδοκά:

  • Οριστική ακύρωση της απειλής των ευρωπαϊκών κυρώσεων
  • Περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία για το προσφυγικό – δηλαδή, αντί οικονομικής ζημιάς από τις κυρώσεις επιδιώκει οικονομικό κέρδος στο μεταναστευτικό
  • Υλοποίηση της παλιάς υπόσχεσης για την απελευθέρωση της βίζας
  • Ανακωχή με την Ευρώπη και αρωγή από την Γερμανία στην δύσκολη προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στην εποχή Μπάιντεν.

Αυτό το επιδιωκόμενο deal, όμως, περνά μέσα από την – σχετική έστω – ομαλοποίηση της σχέσης με την Ελλάδα. Κι εδώ, τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και η Ευρώπη μέχρι στιγμής, αφήνουν δύο μεγάλες γκρίζες ζώνες.

Η γκρίζα ζώνη των διερευνητικών επαφών

Η πρώτη είναι η πλήρης απουσία, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, τουρκικών εγγυήσεων για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως η έναρξη των διερευνητικών δρομολογείται προς το τέλος του μήνα, ωστόσο ούτε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες, ούτε οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο στις παρασκηνιακές επαφές έχουν δώσει εγγυήσεις πως ο διάλογος δεν θα εκτραπεί σε ζητήματα αναθεωρητισμού που άπτονται ακόμη και της ελληνικής κυριαρχίας.

“Λύση” διχοτόμησης στο κυπριακό

Η δεύτερη κρίσιμη γκρίζα ζώνη είναι το κυπριακό. Ακόμη και σήμερα, από την Λισαβώνα, ο Τσαβούσογλου μίλησε ευθέως για λύση διχοτόμησης στην Κύπρο. Και, μάλιστα, υποστήριξε ότι την λύση των δύο κρατών είχε βάλει πρώτος στο τραπέζι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Η λύση των δύο κρατών δεν είναι μόνο δική μας ιδέα», είπε. « Στην πραγματικότητα προτάθηκε για πρώτη φορά από τον ελληνοκύπριο Αναστασιάδη. Μοιράστηκε αυτές τις απόψεις και με άλλους. Γιατί; Επειδή οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτα με τους τουρκοκύπριους. Γι’ αυτό στην Ανατολική Μεσόγειο άλλωστε ζούμε κάποιες εντάσεις και έχουμε διαφωνίες”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι “σε αυτό το στάδιο πρέπει να είμαστε σε θέση να καθορίσουμε τί θα διαπραγματευτούμε. Γι αυτό τον λόγο πρότεινα μια άτυπη πενταμερή συνάντηση συν τα Ηνωμένα Έθνη”.

Όπως είπε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδεχθεί μια συνάντηση στο πλαίσιο αυτό, και κατέληξε διαμηνύοντας: «Είμαστε εδώ, θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι αρκετή βάση για διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία είναι έτοιμη. Και οι τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι γι αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Θα είναι χάσιμο χρόνου να διαπραγματευτούμε για ομοσπονδία. Εάν επρόκειτο να συνεχίσουμε για άλλα 52 χρόνια διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία είμαι βέβαιος ότι με κανένα τρόπο θα βρούμε λύση».

Πηγή: economico.gr