Μενέντεζ

Μπορεί ο δρόμος που έχει να διανύσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος για να ενώσει και να εμπνεύσει το σύνολο του αμερικανικού λαού να είναι μακρύς και τραχύς, ιδιαίτερα μετά τα πρωτοφανή έκτροπα οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, αλλά τουλάχιστον, η νίκη των Δημοκρατικών είναι καθαρή  και η κυριαρχία τους στην αμερικανική πολιτική σκηνή αδιαμφισβήτητη.

Μάλιστα, πέραν της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για Αθήνα και Άγκυρα, η Ελλάδα έχει έναν ακόμα λόγο να προσμένει σημαντική ενίσχυση των ελληνο-αμερικών σχέσεων, αλλά και μεγαλύτερη κατανόηση των ελληνικών θέσεων από την αμερικανική γερουσία.

Ο φιλέλληνας Γερουσιαστής 

Και αυτό, χάριν στον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος κατά τα φαινόμενα,  θα είναι ο νέος πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο  Μενέντεζ  είναι γνωστός για τις φιλελληνικές του θέσεις  και τις εξέφραζε ακόμα κι όταν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ήταν στο απόγειό τους. Ο Αμερικανός γερουσιαστής  έχει πραγματοποιήσει σειρά “καυτών” παρεμβάσεων για τη σχέση Τραμπ – Ερντογάν, για την τουρκική παραβατικότητα και τη στάση των ΗΠΑ έναντι αυτής, ενώ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης λήψης κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Στις 22 Ιουνίου, μάλιστα,  με επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο Μενέντεζ είχε αναφερθεί «στις ενέργειες της δημοκρατίας της Τουρκίας που κλιμακώνουν την επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο απειλητικό για τα αμερικανικά συμφέροντα», τονίζοντας πως «οι δεσμοί των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο νόμος Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου (σ.σ. EastMed), που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιζητούν αυτοί οι δεσμοί να ενισχυθούν».

Ο κ Μενέντεζ είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 κι όταν τελικά το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021 ( που τις περιλάμβανε ) υπερψηφίστηκε, δήλωσε απολύτως δικαιωμένος.

Η Τουρκία έπρεπε να έχει τιμωρηθεί από την πρώτη μέρα που παρέλαβε τους S-400

Κληθείς, δε, να σχολιάσει το γεγονός ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν 17 ολόκληρους μήνες μετά την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων, ο γερουσιαστής είπε «είμαι ικανοποιημένος που έστω και καθυστερημένα η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιλήφθηκε αυτό που είχαν αντιληφθεί εδώ και καιρό, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι: ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ακριβώς την ημέρα που παρέλαβε τους S 400, κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο, ούτε τόσο χρονοβόρο».

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο παρέλαβε το ρωσικό σύστημα αλλά αγνόησε και όλες τις αμερικανικές προειδοποίησης και προχώρησε στην ενεργοποίησή του, δοκιμάζοντάς το εναντίον αμερικανικής κατασκευής F16. Ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη κίνηση «σημαντικό κίνδυνο για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των χωρών της ευρύτερης περιοχής».

Η παρουσία του, λοιπόν, “στο τιμόνι” της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τα συμφέροντα της Αθήνας, καθώς οι σχέσεις της ‘Αγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ, μετά την υπερψήφιση αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία, και η Ε.Ε είναι πλέον ευθέως αντιμέτωπη με τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πλήρης επικράτηση των Δημοκρατικών στην  πολιτική σκηνή των ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν χθες  και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος και ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research.

Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Πηγή: economico.gr