Η απόφαση της Κίνας να διορίσει εκ νέου τον κορυφαίο διπλωμάτη της Wang Yi ως υπουργό Εξωτερικών, ένα μήνα μετά την εξαφάνιση από τη δημόσια θέα του πρώην ανερχόμενου αστέρα Qin Gang, σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον θα αντιμετωπίσει ένα οικείο πρόσωπο στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τις σχέσεις της με τον κύριο στρατηγικό αντίπαλό της.

Αλλά η επιστροφή του Wang σε μια θέση που κατείχε για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας είναι απίθανο να αλλάξει την τροχιά μιας προβληματικής διμερούς σχέσης ή να διαλύσει τις ανησυχίες σχετικά με την αδιαφανή λειτουργία της κυβέρνησης του προέδρου Xi Jinping.

Η απομάκρυνση του Qin, που φημολογείται ότι είναι προστατευόμενος του Xi, την Τρίτη ήρθε μόλις μισό χρόνο μετά την ανάληψη της θέσης. Ο 57χρονος πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες και βοηθός του Σι ανέλαβε το υπουργείο τον Δεκέμβριο, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου, όταν συναντήθηκε με επισκέπτες διπλωμάτες στο Πεκίνο.

Το υπουργείο δήλωσε ότι έλειπε από την εργασία του για λόγους υγείας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Wang, γνωστός στην Ουάσιγκτον για την διάνοιά του και την μερικές φορές επιθετική υπεράσπιση των θέσεων της Κίνας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας εδώ και χρόνια.

Αναλυτές με έδρα την Ουάσινγκτον λένε ότι η επιστροφή του Wang στο υπουργείο θα βοηθήσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να ξαναρχίσει τις κανονικές λειτουργίες μετά από εβδομάδες διεθνών εικασιών για την τύχη του Qin.

Αλλά είναι απίθανο να αποφέρει σημαντική βελτίωση στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες έχουν φτάσει στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες.

«Τίποτα από αυτά δεν αλλάζει τους δομικούς λόγους για τις τριβές στη σχέση», δήλωσε ο Joseph Torigian, ειδικός στους κομμουνιστές ηγέτες της Κίνας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Σε ενημέρωση την Τρίτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εναπόκειται στην Κίνα να επιλέξει τον υπουργό Εξωτερικών της και ότι ο Μπλίνκεν είχε συναντηθεί με τον Γουάνγκ πολλές φορές.

ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΜΕ ΕΠΙΡΡΟΗ

Η δεύτερη θητεία του Wang ως υπουργού Εξωτερικών υποδηλώνει μια προθυμία του Πεκίνου για σταθερές σχέσεις με τις ΗΠΑ πριν από τις πιθανές συναντήσεις του Xi με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden αργότερα φέτος στο περιθώριο παγκόσμιων συνόδων κορυφής, συμπεριλαμβανομένης της G20 στην Ινδία τον Σεπτέμβριο και μιας συνάντησης ηγετών της APEC στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο.

«Με μια σειρά σημαντικών διεθνών συναντήσεων να πλησιάζουν, ο Σι εναπόθετει τις ελπίδες του σε κάποιον που έχει σχέσεις με πολλούς από τους ξένους ομολόγους του», δήλωσε ο Rorry Daniels, διευθύνων σύμβουλος του Asia Society Policy Institute. «Σε περιόδους αβεβαιότητας, η Κίνα θέλει συνέχεια και προβλεψιμότητα σε αυτή τη θέση».

Αμερικανοί και Κινέζοι διπλωμάτες παλεύουν σε μια σειρά από επίμαχα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ολοένα και πιο επιθετικών ενεργειών της Κίνας για την Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που ισχυρίζεται ότι της ανήκει, και τους ελέγχους εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της ικανότητας της Κίνας να αναπτύξει προηγμένους ημιαγωγούς.

Δεδομένων αυτών των προκλήσεων, το ιστορικό του Wang στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τις ΗΠΑ.

Στο κινεζικό σύστημα, ο κορυφαίος διπλωμάτης δεν είναι ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά ο διευθυντής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ένας ρόλος που ο Wang θα συνεχίσει να κατέχει.

Η Jude Blanchette, ειδικός για την Κίνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η ταυτόχρονη τοποθέτηση του Wang στην κορυφή των δύο κορυφαίων θέσεων εξωτερικής πολιτικής της χώρας αφαίρεσε ένα στρώμα γραφειοκρατίας για τους συνομιλητές των ΗΠΑ.

Και ως μέλος του 24μελούς κυβερνώντος Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Wang είναι διπλωμάτης με αναμφισβήτητα μεγαλύτερη επιρροή στους κορυφαίους ηγέτες της Κίνας σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Ακόμη και όταν ο Τσιν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν είχε επαφές με τον Γουάνγκ, αν και οι ανταλλαγές ήταν παγωμένες κατά καιρούς, ιδιαίτερα αφού ένα υποτιθέμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέσχισε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και καταρρίφθηκε νωρίτερα φέτος, ωθώντας τον Γουάνγκ να επιπλήξει την Ουάσινγκτον για την «υστερική» αντίδρασή της.

Ωστόσο, ο επαναδιορισμός του Wang είναι ένα σημάδι προβλημάτων στο κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, δήλωσε η Blanchette.

Η επιλογή του Wang για το ρόλο αντικατοπτρίζει επίσης την έλλειψη καλών επιλογών για το Πεκίνο, δήλωσε ο Craig Singleton, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών.

«Με απλά λόγια, παραμένει μια έλλειψη έμπειρων Κινέζων διπλωματών που εμπιστεύεται ο Σι και διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία με τις ΗΠΑ για αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο ρόλο», είπε.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr