ΕΦΚΑ ραβασάκια

Με σημαντική καθυστέρηση  δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και περιστασιακά εργαζόμενοι  που αμείβονται με τίτλους κτήσης, θα δεχτούν μέσα στον Σεπτέμβριο τα πρώτα… ραβασάκια του ΕΦΚΑ για να πληρώσουν εισφορές του 2021.

Εκτός απροόπτου, καθώς ο προγραμματισμός αποδεικνύεται δύσκολος στην πράξη, τα πρώτα εκκαθαριστικά από την εκκαθάριση του 2021 θα είναι πιστωτικά για περίπου 50.000 μισθωτούς που, παράλληλα, ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Στόχος της διοίκησης του Φορέα είναι να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα η διασταύρωση των στοιχείων του συνόλου των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση για την οποία αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Περίπου 250.000 εργαζόμενοι 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι συνολικά πρόκειται για περίπου 250.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εισφορές για το 2021. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι οι πληρωμές θα είναι σε αρκετές δόσεις. Η πρώτη, δε, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει υποχρέωση για πληρωμή. Οι περισσότεροι έχουν πληρώσει εισφορές για τη μισθωτή απασχόληση που φθάνουν ή και ξεπερνούν τα 262 ευρώ τον μήνα (αντιστοιχούν σε μισθό 930 ευρώ). Γι’ αυτούς δεν θα εκδοθούν ειδοποιητήρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, συν 10 ευρώ για την ανεργία.

Για κάποιους άλλους θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών είτε αυτά που έχουν καταβάλει αντιστοιχούν στο ποσό που έπρεπε.

Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες ή αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί), που εκτός από τη μισθωτή τους εργασία είχαν και άλλη απασχόληση, ως μη μισθωτοί, για μέρος ή ολόκληρο το 2021 είχαν καταβάλει διπλές εισφορές: για τη μισθωτή εργασία αλλά και για το εισόδημα που λάμβαναν από το ελεύθερο επάγγελμα.

Γι’ αυτές τις μη μισθωτές υπηρεσίες θα έπρεπε να πληρώσουν εισφορές, εφόσον οι καταβληθείσες εισφορές για τη μισθωτή εργασία είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ τον μήνα. Εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, τότε θα πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Σε 8 με 12 μηνιαίες δόσεις 

Η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψουν αναμένεται να γίνει σε 8 ή ακόμη και 12 μηνιαίες δόσεις. Η λύση των πολλών δόσεων επιλέχθηκε καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά θα πρέπει ταυτόχρονα να καταβάλουν και τις τρέχουσες εισφορές που ανακύπτουν από τυχόν μη μισθωτή απασχόληση, εντός μάλιστα ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου, λόγω της δραματικής αύξησης στις τιμές ενέργειας και των ανατιμήσεων σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι οι περίπου 50.000 ασφαλισμένοι που θα λάβουν χρεωστικά ειδοποιητήρια θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 600 με 800 ευρώ ως διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει για τις μη μισθωτές υπηρεσίες που προσφέρουν και στις αποδοχές που λαμβάνουν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους.

Να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ «τρέχουν» ταυτόχρονα και το λογισμικό για τους τίτλους κτήσης, που εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί επίσης εντός του επόμενου διαστήματος, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, η αποπληρωμή των εισφορών 2020-2021 για τους λεγόμενους «περιστασιακά απασχολούμενους» θα γίνει βάσει προγραμματισμού σε πολλές δόσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr