Πόλεμος Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία για να βοηθήσει την προσπάθεια του Κιέβου να διαπεράσει τις άμυνες της Ρωσίας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.

Η συζήτηση για την αποστολή βελτιωμένων συμβατικών πυρομαχικών διπλής χρήσης έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η προσπάθεια της Ουκρανίας να σπάσει την πρώτη γραμμή της Ρωσίας έχει σταματήσει. Η πεποίθηση μεταξύ ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ είναι ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που θα καταστήσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας πιο επιτυχημένη.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση δήλωσε  ότι είχε «ανησυχίες» για  την παράδοση των πυρομαχικών στην Ουκρανία, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους και επίσης οι ΗΠΑ δεν εκτίμησαν ότι η Ουκρανία τα χρειαζόταν σε εκείνο το σημείο. Η διοίκηση δεν απέκλεισε ποτέ την παράδοσή τους, αλλά τα πυρομαχικά διασποράς δεν εξετάστηκαν σοβαρά, καθώς υπήρχαν άλλες προτεραιότητες σχετικά με εφόδια που έπρεπε να δοθούν στο Κίεβο.

Αλλά η εσωτερική συζήτηση της διοίκησης σχετικά με τη χρήση τους έχει ενταθεί μετά την έναρξη της αντεπίθεσης, οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πουν ότι η διοίκηση είναι πιο κοντά στο «ναι» τώρα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του πολέμου.

Και οι τρεις δήλωσαν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό. Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ,  δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής» πυρομαχικών διασποράς.

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει σχετικά με τα πυρομαχικά. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσα σε αίτημα για σχόλιο.

Τα πυρομαχικά διασποράς μπορούν να εκτοξευθούν από πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας και οβιδοβόλα 155 χιλιοστών, τα οποία οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία ως μέρος της βοήθειας ύψους 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. Τα πυρομαχικά διασκορπίζουν μεγάλο αριθμό εκρηκτικών «βομβιδίων» σε μια ευρεία περιοχή, σκοτώνοντας ενδεχομένως αμάχους παράλληλα με επιδιωκόμενους στόχους. Τα “duds” που δεν λειτουργούν θα μπορούσαν αργότερα να εκραγούν, βλάπτοντας αθώους ανθρώπους και περιπλέκοντας τις κινήσεις των στρατευμάτων καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια διεθνή απαγόρευση της χρήσης τους, τη Σύμβαση του 2010 για τα πυρομαχικά διασποράς που υπογράφηκε από περισσότερες από 100 χώρες. Ωστόσο, το Κογκρέσο έχει περιορίσει την ικανότητα της Ουάσινγκτον να μεταφέρει πυρομαχικά διασποράς, επικαλούμενο τον κίνδυνο για τους αμάχους. Ο πρόεδρος ή ο υπουργός μπορεί να παρακάμψει αυτούς τους περιορισμούς εάν πληρούνται υψηλά πρότυπα.

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, η Λόρα Κούπερ, επικεφαλής του Πενταγώνου για την Ευρώπη, δήλωσε στους νομοθέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι τα πυρομαχικά «θα ήταν χρήσιμα, ειδικά εναντίον ρωσικών θέσεων στο πεδίο της μάχης».

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές τάσσονται υπέρ της κίνησης και ο πρόεδρος της επιτροπής Michael McCaul (R-Texas) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα πυρομαχικά διασποράς «θα ήταν απίστευτα αποτελεσματικά ενάντια στις βαριά οχυρωμένες ρωσικές αμυντικές θέσεις που οι Ουκρανοί πρέπει τώρα να παραβιάσουν».

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου, ωστόσο, δεν είναι υπέρ. 14 Δημοκρατικοί της Γερουσίας έγραψαν στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι «το ανθρωπιστικό κόστος και η ζημιά στην ενότητα του συνασπισμού από την παροχή πυρομαχικών διασποράς των ΗΠΑ θα υπερτερούσαν των τακτικών οφελών και προτρέπουν τον πρόεδρο να μην εγκρίνει μια τέτοια μεταφορά».

Το πεδίο της μάχης είναι επίσης γεμάτο νάρκες, ένας λόγος για τον οποίο η αντεπίθεση της Ουκρανίας δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν αξιωματούχοι στο Κίεβο και την Ουάσινγκτον. Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς στον πόλεμο, ενώ πληθαίνουν οι αποδείξεις ότι και η Ουκρανία τα χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου της Ανεξάρτητης Εξεταστικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς και νάρκες κατά προσωπικού που παραδόθηκαν από πυραύλους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην πόλη Ιζιούμ, στην περιοχή Χάρκοβο, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ελεγχόταν από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Με πληροφορίες του Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr