ψηφιακή διακυβέρνηση

Στο φουλ δουλεύουν οι κυβερνητικές “μηχανές” προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα πρώτα έργα που μπορούν να να ξεκινήσουν άμεσα, με ιδίους πόρους, μέχρις ότου εγκριθεί το πρόγραμμα από την Κομισιόν.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η έγκριση θα πρέπει να αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για να ακολουθήσει η έγκριση του Συμβουλίου και η εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο, στην καλύτερη περίπτωση.

Τα πρώτα έργα που θα δρομολογηθούν 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα προσδιοριστούν τα πρώτα έργα των υπουργείων Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλλακάκη, ο οποίος έχει αναλάβει και το συνολικό project,  με τους αρμόδιους υπουργούς Κώστα Σκρέκα και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η ψηφιακή αναμόρφωση των λογιστικών του κράτους θα είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Από το υπουργείο Ενέργειας θα χρηματοδοτηθεί το «Εξοικονομώ». Προτεραιότητα θα δοθεί, επίσης, σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης, όπου και θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα που διαφημίζει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτών.

Το Κτηματολόγιο και δύο προγράμματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής παίρνουν, επίσης, σειρά από τα πρώτα, ενώ πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης θα καλύψουν τις δαπάνες για τα tablets των μαθητών.

Από τα μεγάλα έργα, απορρόφηση αναμένεται να υπάρξει φέτος και για τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν 

Αρκετές εκκρεμότητες παραμένουν για το στάδιο της προετοιμασίας: η πρόσληψη και των υπολοίπων στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (έχουν προσληφθεί 14 από τους 40-45).

Ακόμα, στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται η νομοθέτηση μπόνους για τους δημοσίους υπαλλήλους που θα ασχοληθούν με τα έργα του Ταμείου, η νομοθέτηση των κανόνων επιλεξιμότητας για τα δάνεια, η πρόσληψη των συμβούλων, βάσει συμφωνίας πλαισίου, η συμφωνία με τις τράπεζες για τα δάνεια και η ανάπτυξη του νέου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης έργων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr