Μπορεί η προσπάθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας να πείσουν τους 27 της ΕΕ για ένα νέο ευρωομόλογο που θα χρησιμοποιούνταν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τον πόλεμο κατά της ακρίβειας στην ενέργεια να έπεσε πάνω σε γερμανικό «τοίχο», ωστόσο, φαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν το βάζει κάτω.

Η νέα «συμμαχία»

«Πρόκειται για μια συμμαχία των χωρών του Νότου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις της τιμής της ενέργειας», γράφει η ιταλική εφημερίδα Domani. Είναι ο στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την Παρασκευή θα συνομιλήσει, στη Ρώμη, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και -μέσω τηλεδιάσκεψης- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κύριο ζητούμενο είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης. Στην συνάντηση της Παρασκευής θα πρέπει να διαμορφωθεί μια λεπτομερής πρόταση που να αφορά την διαμόρφωση ανώτατης τιμής της ενέργειας, την αύξηση των αποθεμάτων και της αποθήκευσης και την δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε αγορές ενεργειακών αγαθών οι χώρες της ΕΕ, ώστε να περιορίζεται και η τελική τιμή.

To στοίχημα του Ντράγκι

Η Ιταλία παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να αναλάβει και μια ουσιαστική πρωτοβουλία, για να βγει από την απομόνωση της τελευταίας περιόδου. Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Ντράγκι δεν κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της κρίσιμης αυτής φάσης και άφησε κάθε σημαντική πρωτοβουλία στην Γερμανία και στην Γαλλία. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αυξήσεις του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος είναι να περιοριστούν οι τιμές, χάρη σε αποφασιστική κίνηση των αγοραστών.Οι ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή, θα προσπαθήσουν να καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό το κόστος, βασιζόμενες στην αγοραστική τους ισχύ.

Παράλληλα, η Ιταλία προτείνει να χρησιμοποιηθεί κάθε περιθώριο για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής από την Ρωσία. Το κύριο ζητούμενο, ασφαλώς, είναι να δοθεί ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στις οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις. Οι οποίες- και στην Ιταλία- κινδυνεύουν να αναγκαστούν να …διαλέξουν ανάμεσα στην πληρωμή των λογαριασμών φωτός και φυσικού αερίου και των μισθών των εργαζομένων τους.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr