Οι παράπλευρες

Σοβαρή ανησυχία προκαλεί σε ολόκληρο τον κόσμο το «ράλι» στο οποίο έχουν επιδωθεί το τελευταίο διάστημα οι τιμές της ενέργειας, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πάνω από 200 ευρώ η μεγαβατώρα

Συγκεκριμένα, οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την TTF, την τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στη Ευρώπη κατέγραψαν αύξηση σχεδόν κατά 37% την Παρασκευή στα 202 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πάνω από 10 φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και ενώ οι κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν έχουν ακόμη στοχεύσει την ενέργεια, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι οι ροές θα μπορούσαν να διαταραχθούν, ιδίως από τους μεγάλους καταναλωτές. Ταυτόχρονα, ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ότι κάποιοι πελάτες στην Ευρώπη αφήνουν τα συμβόλαια με την Gazprom να λήξουν και αναζητούν ποσότητες σε μια ήδη περιορισμένη αγορά.

«Ράλι» και στο ρεύμα

Παράλληλα, πάνω από τα 300 ευρώ διατηρούνται και αύριο οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη, παρά τη μικρή διόρθωση που εμφανίζουν. Το καθεστώς alert εξακολουθεί και ισχύει, καθώς η ουκρανική κρίση εντείνεται, ειδικά μετά τη ρωσική επίθεση στο μεγαλύτερο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο. Φυσικό αέριο και πετρέλαιο συνεχίζουν και σήμερα το τρελό ράλι τους.

Στην Ελλάδα το Σάββατο, η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 344,74 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας μείωση κατά 4,8% σε σχέση με τη σημερινή. Πάνω από τα 400 ευρώ η μέγιστη τιμή εντός της ημέρας (408,85 ευρώ/MWh). Ιταλία και Ελλάδα εξακολουθούν να είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με την υψηλότερη χονδρική τιμή του ρεύματος από τις αρχές του έτους έως και το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, το Σάββατο φαίνεται να επιστρατεύεται ο λιγνίτης, ως ανάχωμα για τη χρήση του φυσικού αερίου και με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα αύριο (13,58% συν 1% από τις ΑΠΕ της Κρήτης). Η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής είναι αυξημένη στο 17,22%, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σχεδόν στο 52%. Αυξημένα αύριο είναι και τα υδροηλεκτρικά συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, στο 6,67%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr