ενεργειακή ακρίβεια

Θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση μιας παρέμβασης για την τιμή του φυσικού αερίου, με χρονικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 20 και 21 Οκτωβρίου, εξέπεμψαν Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τις δηλώσεις τους μετά την άτυπη Σύνοδο της Πράγας.

Πάντως, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει για άλλα κοινά βήματα για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, οι διαφωνίες για πλαφόν φαίνεται πως δεν έχουν γεφυρωθεί.

Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει και πάλι τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το στοίχημα είναι να υπάρξει μια απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Μητσοτάκης: Οι προτάσεις έχουν ωριμάσει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για κοινή δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα μπορούμε να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση».

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις έχουν ωριμάσει, έστω με καθυστέρηση. «Έστω και αργά η Ευρώπη να πρέπει να κάνει το σωστό, ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη που μας δίνει η ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον εφοδιασμό», υπογράμμισε.

Κερδίζει έδαφος η λύση των κοινών αγορών

Η υποστήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα.

«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», υπενθύμισε ο Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Φον ντερ Λάιεν: Λεπτομερείς προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες

Η Κομισιόν θα έχει πιο λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας για την Ε.Ε. να προχωρήσει σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την επόμενη άνοιξη.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε.

Αισιόδοξος για λύση ο Μακρόν

«Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τη λήξη της άτυπης συνόδου της ΕΕ στην Πράγα.

Ταυτόχρονα ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων.

Μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών 

Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που θα ενώνει τη Γαλλία με την Ισπανία περνώντας από τα Πυρηναία, ο Μακρόν είπε ότι θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για να το συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια «ρεαλιστική λύση».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αρχικά ταχθεί κατά του σχεδίου αυτού, το οποίο όμως στηρίζεται από τη Γερμανία ως εναλλακτική λύση για την προμήθεια αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Ρωσία.

Φυσικό αέριο: Πρόοδο για νέο σύστημα τιμολόγησης «βλέπει» η Μαδρίτη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει η Ευρώπη να καταλήξει σε συμφωνία για να ξεπεραστεί η ανησυχία της Γαλλίας για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου MidCat.

Σολτς: Λύθηκαν οι «παρεξηγήσεις»

Στις δικές του δηλώσεις, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι λύθηκαν οι «παρεξηγήσεις» με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το γερμανικό πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ.

«Χρησιμοποίησα την ευκαιρία για να εξηγήσω το πακέτο στους ομολόγους μου και να το βάλω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ήταν σημαντικό και σίγουρα συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων».

«Με τις αποφάσεις μας κινούμαστε στο πλαίσιο αυτού που κινούνται και άλλοι στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Ντράγκι: Προτάσεις Ε.Ε. ενόψει της επόμενης Συνόδου

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν ο Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».

Πράγα: Συζητήθηκε η αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.

«Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» είπε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».

Ενέργεια: Τα θετικά μηνύματα από την Πράγα και το νέο ορόσημο της 20ης Οκτωβρίου-4
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες. Επεσήμανε, δε, ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

Με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr