Οι ΗΠΑ αδυνατούν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου

Την ώρα που η «γηραιά ήπειρος» προετοιμάζεται όσο καλύτερα μπορεί για έναν δύσκολο χειμώνα, τα νέα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν εμπνέουν ιδιαίτερη αισιοδοξία στους Ευρωπαίους ηγέτες και πολίτες.

Αντιθέτως, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, στις ΗΠΑ οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου προειδοποιούν την Ευρώπη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «διάσωση» (η λέξη που χρησιμοποιεί η εφημερίδα είναι «bailout» και «rescue»), καθώς δηλώνουν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους επαρκώς ώστε να καλύψουν και τις ενεργειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η παραγωγή είναι αυτή που είναι»

Ακόμα χειρότερα, οι ΗΠΑ προειδοπoιούν δυσοίωνα ότι αν παρατηρηθεί μεγάλη μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, μόλις τεθεί σε εφσρμογή το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, κάτι που προβλέπεται να συμβεί στο τέλος του 2022, τότε μπορεί να θεωρείται δεδομένη και νέα αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» με το βαρέλι να ανεβαίνει και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια, μετά από μια αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα.

Με φράσεις όπως «η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», «δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξησή της, ούτε αναφορικά με το πετρέλαιο, ούτε και με το φυσικό αέριο» και «δεν υπάρχει δυνατότητα για διάσωση της Ευρώπης, ούτε στον έναν τομέα, ούτε στον άλλον», παράγοντες της βιομηχανίας ενέργειας των ΗΠΑ περιέγραψαν μια αρκετά σκοτεινή εικόνα σχετικά με τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη.

«Ταβάνιασαν» οι εξαγωγές

Τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές πετρελαίου και LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς οι παραγωγοί επιχειρούν να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο, παράγοντες του τομέα εξηγούν ότι πλέον έχουν «πιάσει ταβάνι» ως προς τις ποσότητες και προειδοποιούν ότι οι προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου θα πέσουν έξω κατά ως και ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, αποκλείουν σχεδόν κατηγορηματικά την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, με εκπρόσωπο του τομέα να δηλώνει χαρακτηριστικά στους FT ότι «δεν βλέπω κάτι τέτοιο, κανένας δεν προσθέτει γεωτρύπανα», εκτιμώντας, παράλληλα, ότι η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι μέσα στο χειμώνα, καθώς τα αποθέματα θα μειώνονται.

«Χαμηλή παραγωγή, υψηλά κέρδη»

Με τους επενδυτές να έχουν υιοθετήσει τη λογική «χαμηλή παραγωγή, υψηλά κέρδη», μια σημαντική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θεωρείται σχεδόν αδύνατη, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, και κάποιες μικρότερες προχωρούν σε αύξηση της παραγωγής, αλλά όχι τέτοια που να μπορεί να επιδράσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δίνει το δικό του αγώνα για να μειωθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων, καλώντας τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή. Ωστόσο, από την πλευρά της, η ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλλεν, σε πιο «ρεαλιστικό» πλαίσιο δήλωσε ότι θα συζητηθούν στο πλαίσιο της G7 εξαιρέσεις από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ώστε να αποτραπεί ένα «σοκ προσφοράς» στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr